Gör om i badrummet

Börjar det gamla badrummet att se slitet ut? Funderar du på att fräscha upp det? Det finns en del att ta ställning till för att undvika alla fallgropar. För det första tar det längre tid än man tror. För det andra kan en totalrenovering kosta hur mycket pengar som helst.

Vill du passa på att byta ut allt eller delar av badrumsporslinet? Behöver du en ny dusch eller badkar? Har kakel och kloinker sett sina bästa dagar eller är du bara trött på utseendet och vill ha nytt? Det finns en mängd olika snygga färger, former och material att välja på.

Ta hjälp med renoveringen

För oss som inte är hantverkare så rekommenderas det att anlita en erfaren byggfirma för renoveringen. Då vet man med säkerhet att arbetet blir korrekt utfört och inom den tidsram som man kommer överens om. Kontakta gärna flera aktörer och be om offerter. Var noga med att fråga om firman har rätt och gällande behörigheter. Sök på internet om det finns många klagomål innan du bestämmer dig för vilken byggfirma du ska välja. Fall inte för frestelsen att snåla in och anlita svart arbetskraft.

Förutom att det är olagligt är risken stor att arbetet inte blir korrekt utfört då de sällan har våtrumsbehörighet och andra certifikat som är lagstadgat. Och skulle det bli problem är du illa ute eftersom det räknas om om du har gjort det själv. Försäkringen kommer inte att gälla om det inte är professionellt utfört. Du är helt utelämnad och kan inte anmäla personen som utfört renoveringen eftersom det är olagligt. 

Våtrumsbehörighet är ett måste

För ett badrum måste man ha våtrumsbehörighet. Det är viktigt när man renoverar ett badrum att man också noggrant undersöker om det finns vatten- och fuktskador. Dessa måste omgående åtgärdas och saneras innan arbetet fortsätter arbetet.

Använd ROT-avdrag vid badrumsrenoveringen 

Självklart kostar det en hel del pengar att renovera badrummet. Det beror såklart på hur omfattande renovering är tänkt att vara. Att sanera ett badrum med påföljande renovering kan bli mycket kostsamt. Då är det bra att ROT-avdraget finns. Det oerhört populära avdraget innebär att man som privatperson för dra av upp till 50 000 kronor per år och person. Det gäller dock bara för arbetskostnaden och ligger på 30 %. Det är mycket smidigt och enkelt då allt sköts av byggfirman. All kontakt med skatteverket tar de hand om och du betalar det nya priset direkt på slutfakturan.

28 May 2019