Gör husets utsida snyggare

Att huset ser snyggt ut från gatan är viktigt för många. För vissa kan det till och med kännas som en liten tävling att ha det finaste huset på gatan. De flesta brukar dock nöja sig med att huset ser bra ut.

I Sverige är vi väldigt måna om våra hus – på både på in- och utsidan. När det kommer till utsidan krävs det en del underhållning för att det ska se bra ut. Taken ska rengöras och bytas, fasaderna ska målas om och markiser ska tvättas. I den här texten kan du läsa om hur du kan göra utsidan på ditt hus vackrare. Ett vackrare hus kan både du och grannarna njuta av – året runt.

Sätt upp markiser

Om du inte har markiser än – överväg att montera upp några. Markiser är väldigt populärt, och hus utan dem kan ibland nästan se lite nakna ut. Montering av markiser behöver inte vara särskilt svårt. När du har köpt hem markiserna från din återförsäljare brukar det följa med instruktioner. Leta efter rubriken ”Montering av markiser”.

Om det känns svårt att sköta monteringen av markiserna själv går det alltid att anlita folk för detta. Generellt sett brukar dock monteringen av markiserna inte vara någon större utmaning för den ”normalhändige”.

Måla om

Om det var ett tag sedan du målade om, kan det vara angeläget att sätta igång med det. Ett nymålat hus och ett hus som inte har målats om på ett bra dag kan se ut som natt och dag. Kort sagt är det en inte alltför jobbig sak – som ändå gör en stor skillnad för hur huset ser ut och uppfattas av dig och andra. Det är betydligt trevligare att komma hem till ett nymålat hus, än ett hus vars fasad nästan ser sliten ut.

Om det här känns svårt att göra själv, finns det gott om målarfirmor som kan anlitas för jobbet. Ett tips är att använda dig av offertsidor för att få fram ett bra erbjudande. På en offertsida skickar du en beskrivning av ditt uppdrag, som sidan i sin tur skickar ut till flera firmor i närområdet. Har du tur får du flera offerter från olika firmor. Då kan du enkelt jämföra vilken offert som är billigast och som passar dig bäst.

Rengör taket

Det här gäller särskilt vid lite lägre hus där taket lutar nedåt så att det syns väl. Är det taket smutsigt kan det sänka helhetsintrycket av huset rejält. Hur man bör tvätta sitt tak beror på vad man har för takmaterial. Generellt sett är det dock viktigt att tänka på säkerheten om du ska ge dig upp på taket. På lägre hus med lutande tak behöver man kanske inte ens gå upp dock – ibland kan det räcka med en avsköljning.

Om du ska stå från marken och spruta med en slang eller högtryckstvätt – tänk på att ta hänsyn till saker som kan skadas av vattnet. Har du till exempel markiser på husväggen, bör de ha ett ordentligt fall som gör att vattnet rinner av enkelt. Vinkeln bör redan ha lagts vid monteringen av markiserna, men kan också justeras i efterhand. Rulla dock upp dem för att vara på den säkra sidan.

12 Feb 2017