Gör en takrenovering

När vet man att det är dags för en takrenovering? Ibland kan man ser det med blotta ögat och i andra fall måste man be en takläggare om en grundlig besiktning för att se vad som behöver göras. Om taket har många år på nacken så är det troligen dags att renovera eller lägga om det.

Med vårt nordiska klimat med blåst, regn, snö och sol utsätts våra tak för hårda påfrestningar årligen. Det är vanligt att takpannor skadas eller blåser av sitt läge och kan orsaka skador i form av läckage.

Ta hjälp av en takexpert

Om man är osäker på sitt taks status ska man kontakta en erfaren och kunnig takfirma som med säkerhet ser vad som behöver göras. I vissa fall bör man lägga om taket, men ibland räcker det med en noggrann takrenovering.

Anlita aldrig en oseriös takfirma utan kvitto. Takläggning är ett hantverk som kräver utbildning och stor skicklighet. Det är mycket som kan gå fel om man inte följer branschens riktlinjer och regler. Försäkringsbolaget kräver certifierade fackmän för att försäkringen ska gälla vid eventuella vattenskador.

Det krävs också kunskaper om olika materials egenskaper samt vilka vindskivor som ska användas och skyddande överhäng. Takets kvalitet är oerhört viktigt på ett hus och det kan bli kostsamt med ett dåligt tak. En takläggare har alla de rätta kunskaperna och verktygen som krävs för en korrekt renovering eller takläggning. Ett nytt eller renoverat tak höjer såklart värdet på hela huset.

Renovering eller nytt tak?

När taket är äldre än 50 år rekommendera det att byta ut taket helt. Det är oftast inte värt att renovera det när det är så gammalt. När taket inte är så gammalt men ändå slitet så räcker det oftast att renovera slitna delar. Men om taket är skadat av till exempel nedfallna grenar eller träd är det också idé att byta ut det.

Kontakta några takfirmor i området där du bor och jämför deras prisförslag med varandra. Då är det såklart noga att du specificerar vilket sorts tak du har och hur stort det är. Tänker du byta ut taket behöver du bestämma vilket sorts tak du vill ha. Vanliga taktyper är tegel, plåt eller papptak som har olika egenskaper och passar olika bra beroende på vilket tak det rör sig om.

Sedan behöver man såklart ange hur snabbt man behöver ett nytt tak. Det är svårt att säga hur mycket ett nytt tak kostar eftersom alla arbeten är unika. Men man kan med fördel använda sig av ROT-avdraget.

19 May 2019