Golvslipning framför golvbyte?

Att ett golv slits är i sak ingenting konstigt. Om du tänker efter så förstår du också varför slitaget uppstår; du går på golvet, du ställer tunga möbler på det, du kanske drar en stol (utan möbeltass) så att repor kommer över ytan, dina barn kanske kastar något och dagligen så går du in genom dörren och därmed så tar du med dig både väta och smuts in i bostaden och över golvet. 

Golv slits mycket

Inga konstigheter så långt; golvet är den yta som utsätts för allra hårdast slitage i ett hem. Detta gör att hela intrycket påverkas. I och med att golvet, naturligtvis, täcker hela bostaden så spelar varje golv i respektive rum en väldigt stor roll gällande interiör och inredning. Ett vackert golv sprider sig och ger ett rum ett skönare intryck; ett fult – nött och slitet – golv gör motsatsen: oavsett vad du ställer för fina möbler på det så kommer rummet att kännas lite smutsigt och mer lugubert. 

Vad göra när golvet är slitet?

Hur ska man då agera då golvet börjar kännas nött och slitet? Primärt så har man två stycken alternativt (lite beroende på vilket golv det handlar om också) och dessa ser ut som följer: 

• Byta golv:

Att byta golv är naturligtvis ett alternativ – men vi anser att det valet ofta sker lite för lättvindigt. Det kostar ganska mycket pengar och det kräver stor noggrannhet. I många fall så byter man ett golv som egentligen – under ytan – är väldigt vackert och välmående. Där bör istället nästa punkt övervägas: 

• Golvslipning:

Vi säger att du i ditt vardagsgrum i Göteborg har en vacker fiskbensparkett som dock börjat se lite trist ut. Ett sådant golv är en dröm för många och det kostar väldigt mycket att lägga in ett nytt sådant. Du sätter alltså dagligen dina fötter på en riktig pärla och en anledning till att dina gäster kastar långa ögon över golvet i fråga. Men, det behöver alltså definitivt fräschas upp och detta sker genom en golvslipning. Rent generellt så kan vi säga följande: finns det tillräckligt med skikt kvar att slipa så är en golvslipning nästan alltid att föredra. Ett trägolv – som din fiskbensparkett i Göteborg – är vackert av naturen och det har hunnit åldras genom åren; något som skapat ett unikt och patinerat golv. Genom en golvslipning så tar du fram skönheten igen. 

Golvslipning på egen hand eller av proffs? 

Frågan som många egentligen borde ställa sig – snarare än om golvet ska slipas eller bytas – handlar om vem som ska göra jobbet. Det är fullt möjligt att slipa golvet på egen hand – men det är projekt som tar lite tid att få kläm på. I och med att golvet enbart har ett visst antal slipningar i sig så blir man ganska beroende av erfarenhet. Risken finns att du slipar för mycket, att du ”fastnar” och slipar ojämnt eller att du gör något annat kostsamt misstag – startar maskinen med valsen nedfälld är en klassiker – som kräver att du slipar om på nytt. 

Vi skulle därför säga att professionell hjälp är att föredra vid en golvslipning. Det är en tjänsts om inkluderas i Rot-avdraget och det gör att du – förutsatt att du är berättigad – kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden (med ett årligt tak på 50.000 kronor). 

Om du vill slipa dina golv i Göteborg på egen hand så bör du A) se till att hyra moderna maskiner som inte dammar lika mycket som de äldr modellerna och B) fråga uthyraren om det är möjligt att provslipa innan. Många har en yta som kunderna kan prova på innan för att hitta rätt känsla. 

20 Feb 2018