Försvåra för inbrottstjuven att ta sig in

Gömmer ni värdesakerna i garderoben då ni åker bort av rädsla för att det ska bli inbrott? Med bra lås på dörrar och fönster avskräcker man många tjuvar och med ett larmsystem ännu fler.

Ett bra lås är lika viktigt som en bra ytterdörr, men lås slits och blir gamla. Därför bör man, precis som man renoverar och byter ut allt annat i sitt hem, även ibland byta lås på dörren. Att ha som vana att vid en flytt byta låset är viktigt då det kan finnas nycklar ”på vift” som gör det enkelt för obehöriga att ta sig in.

Tyvärr kan man aldrig skydda sig helt mot inbrott. Men man kan göra det så krångligt som möjligt för tjuvarna så att de hellre avstår och går någon annanstans. En tjuv vill gärna ta sig in genom ett fönster, men går gärna ut genom ytterdörren. På så sätt blir det enklare att få med sig stöldgods. Att därför ha ett lås som öppnas med nyckel även från insidan gör att många tjuvar avstår från att bryta sig in. Sätter man dessutom lås på fönstren blir det ännu krångligare för tjuven.

Larmsystem med kameraövervakning för enfamiljshus

Bor man i hus med altandörrar och garageingång bör man ytterligare se över sitt inbrottsskydd då det är det många tjuvar som föredrar att ta sig in där. Ett bra larmsystem med kameraövervakning är ofta ett bra skydd mot inbrott. Försäkringsbolagen har en hel del krav som måste uppfyllas då det gäller lås och dörrar, annars så gäller inte försäkringen vid inbrott. En professionell låssmed vet vad som gäller och kan hjälpa till att installera både lås och larmsystem i rätt säkerhetsklass. Det kan vara en god idé att låta låssmeden se över hela bostadens inbrottsskydd då man ibland även måste förstärka dörrkarmar och gångjärn.

Var noga med vem ni anlitar

Kontakta några olika aktörer om ni vill se över hela säkerhetssystemet hemma och be om offerter. Ofta kommer de på ett kostnadsfritt hembesök för att göra en bedömning. Men det kan vara en god idé att först kolla upp företagen då det tyvärr finns en hel del oseriösa aktörer. Detta gör ni enklast hos Skatteverket där de ska finnas registrerade för F-skatt och inte ha några obetalda skatter. En seriös låssmed tar heller aldrig betalt kontant utan man betalar mot faktura som ska innehålla företagets alla uppgifter. Läs mer om hur en låssmed kan hjälpa dig här: https://www.låssmedgöteborg.com

17 Sep 2020