Forskare i Stockholm har gjort ett fönster – utav trä

”Tro det eller ej, men det här fönstret är av 100 % trä”. Så inleder onlinetekniktidningen Vocativ en artikel. Det är forskare vid KTH i Stockholm som har utvecklat ett slags genomskinligt trä, något som enligt Vocativ kan massproduceras för att i framtiden göra billigare fönster och solpaneler.

Det finns en väldigt enkel anledning till att vi inte gör fönsterrutor av trä – det är inte ett genomskinligt material. En skiva av plywood eller ek är helt enkelt inte ett fönster; det är en vägg. Forskare vid Stockholms KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, vill förändra det här faktumet. Det har nämligen lyckats tillverka genomskinligt trä, som dessutom passar för massproduktion.

Låter som ett påhitt

När man som okunnig hör talas om ett fönster av trä för första gången, kan det för många nog låta mer som ett aprilskämt, än en faktisk innovation. För att skapa det här fönstret krävdes det dock en hel del avancerad teknik.

Först hittade forskarna ett sätt ta bort lignin (de aromatiska föreningar som finns i växters cellväggar) från trät. Lars Berglund, professor i Stockholm vid KTH, säger att trät blir vackert när komponenten tas bort.

– När ligninet tas bort från trät, får det en vacker vit färg, säger han.

Lars kommenterar ytterligare, då de flesta inte tycker att brunt är mer genomskinligt än vitt.

– Den genomskinliga effekten har vi uppnått genom förändringar på nanoskala.

Kan ha en plats på fönstermarknaden

Även om stockholmshögskolans nya genomskinliga fönster kanske inte passar för alla hem, tror ändå Lars Berglund att den kan ha en plats på marknaden. Han säger att fönsterköpare som är på jakt efter något lite dimmigt – ett fönster som släpper in ljus men samtidigt värnar om privatlivet – kanske kan tänka sig ett av dessa träfönster som ett alternativ i fönsterköpandet.

– Trä är det överlägset mest använda bio-materialet vid byggnationer, säger Lars och fortsätter genom att säga att det är mycket attraktivt att materialet kommer från förnybara källor. Han säger sedan att materialets mekaniska egenskaper är mycket goda:

– Materialet har också exceptionella mekaniska egenskaper, något som inkluderar styrka, tålighet och en låg densitet, säger han.

Men varför stanna vid vanliga fönster? Lars menar att genomskinligt trä är ett utmärkt material för solpaneler, eftersom det är billigt, tillgängligt och tillverkat av förnybara källor.

– Dessa faktorer blir extra viktiga när man ska täcka väldigt stora ytor med solpaneler.

För mer traditionella fönster, besök denna sida.

 

13 Dec 2016