Fler byggföretag ger mer huvudvärk

Många privatpersoner försöker komma så billigt undan vid olika renoveringar. Det är naturligtvis i sak någonting bra – man vill inte betala ett överpris. Felet är dock hur man går tillväga. Fel nummer ett är att man – trots bristande kunskaper – ger sig i kast med projektet på egen hand och utan professionell hjälp. Det är, av uppenbara skäl, fel väg att gå: saknar man kunskap av byggnationer så blir det sällan bra – vare sig byggnadstekniskt eller säkerhetsmässigt. 

“Du tar en risk i att anlita flera företag. Blir någon sjuk eller av någon annan anledning uteblir så sinkas hela projektet. Att anlita en byggfirma enligt modellen totalentreprenad är säkrare och - i slutändan – ofta billigare“ 

Det andra felet är bättre. Där söker man efter flera olika företag och jagar pengar den vägen. Det vill säga: ska du renovera ditt badrum i Stockholm så anlitar du en elektriker för att dra in golvvärme, sätta spotlights i taket och för all annan elektricitet, du anlitar en rörmokare för avloppet och du anlitar en plattsättare för att sätta kakel och klinkers. Dessutom har du en byggfirma som sköter om gipsning och andra finsnickerier. 

Allt som allt så har du tagit in offerter för flertalet företag, du har skrivit avtal med sammanlagt fyra företag och varje enskild av dessa har du valt i syfte att tjäna pengar. Något som du också gör – initialt. 

Men, vad händer om snickaren inte dyker upp på utsatt tid, vad sker om elektrikern blir sjuk och vad händer om plattsättaren inte gör ett bra jobb? Jo, hela projektet tar längre tid och du kommer att få sitta i evigheter för att ringa företag, bestämma nya tider och vara en slags byggledare och samordnare. Något som tar extremt mycket tid och som kostar mer pengar i slutändan. Fungerar allt från start till mål så tjänar du pengar - blir något fel längs vägen så kostar det mer. Den bästa lösningen är att anlita en byggfirma som erbjuder totalentreprenad

Totalentreprenad är en kostnadseffektiv lösning

Genom totalentreprenad så anlitar du en byggfirma, du får en kontaktperson som du kan ringa när som helst och det är denna byggfirma som ser till att hela din, i det här fallet, badrumsrenovering sker på överenskommen tid. Byggfirman har antingen egna anställda – elektriker, snickare, rörmokare – som jobbar eller också så har man fördelaktiga samarbeten som ger dig förmånliga priser. 

Skulle exempelvis en snickare bli sjuk så kan din byggfirma agera direkt och ta in en ny snickare. Jobbet blir därigenom effektivare och säkrare. Det senare av naturliga skäl: jobbar man åt samma företag så gör man ett gemensamt jobb. 

Tillhör man olika företag så har man inte lika stor omtanke – då sköter man sin del av avtalet och bryr sig inte om ifall en rörmokare verkar göra ett jobb som inte följer vedertagna regler. 

24 Feb 2018