Fiskbensparkett blir modern igen

Gamla traditioner och äkta hantverk efterfrågas även av de yngre. En fiskbensparkett i ek är både naturlig, slitstark och vacker och en prydnad för varje hem.

När du tänker renovera din bostad eller precis ska flytta in på ett nytt ställe är det läge att satsa på kvalitet. När rummen är tomma är det perfekt att byta golv och så att säga få det snyggt ända nerifrån och upp. Trä är ett vackert naturmaterial och en fiskbensparkett i ek håller mycket bra mot många års påfrestningar och slitage.

Fiskbensparketter har funnits sedan 1800-talet och är ett hantverk där ekstavarna läggs i ett speciellt mönster. Det ger en extra touch av finess i ett rum att lägga ett snyggt ekgolv. När du anlitar en golvfirma får du alla deras goda råd på köpet om vilken sorts variant som passar hos dig.

Ek har en hög densitet, det vill säga täthet, och det är ett högklassigt trä som en gång användes till stockbåtar. Även om ek motstår fukt mycket bra måste du ändå ta vara på din fiskbensparkett och helst ha en jämn luftfuktighet, så att träet inte spricker eller böjer sig.

Ha glädje av din fiskbensparkett länge

En annan sak att tänka på är att ljus kan bleka träet över tid, så om golvet är speciellt utsatt för stekande solsken kan du överväga att sätta en solskyddsfilm på fönstret. En matta på golvet för speciellt utsatta ställen kan också vara en bra idé. Då har du glädje av din fiskbensparkett under mycket lång tid.

När det gäller rengöring av en fiskbensparkett i ek kan golvläggaren ge dig goda råd så att du gör på rätt sätt och använder bra medel. Ett praktfullt golv är en prydnad och en investering som du bör vårda omsorgsfullt.

Det är omtänksamt mot miljön att välja ett hållbart golv och att ha det kvar under många år. Naturmaterial som trä ger en ombonad känsla i ditt hem och håller i flera generationer. När du som så många andra har tröttnat på alla plastmaterial kan du rentav gå och längta efter ett golv med fiskbensparkett i ek.

15 Aug 2023