Fastighetsboxar – för dig som fortfarande vill ha postutdelning

Fastighetsboxar har blivit en vanlig syn i städernas trappuppgångar. Inte konstigt, eftersom vissa postföretag börjat vägra dela ut post i brevinkast.

I dag kan företag inom postbranschen välja att inte dela ut brev och tidningar till de som bor i hus utan så kallade fastighetsboxar. Särskilt gäller detta i större städer, där flervåningshusen duggar tätt. På Lilla Essingen i Stockholm gick det till exempel så långt att vissa boende fick hämta ut sin post på terminalen i Årsta, långt från hemmet.

Dessa problem hade kunnat undvikas om hyresvärdar eller bostadsrättsföreningar slutat använda brevinkasten i dörrarna till lägenheterna, och istället satsat på nya fastighetsboxar vid entrén. Anledningen till att postföretag ofta vägrar dela ut post är bland annat den arbetstid det tar för brevbärare att springa upp och ned i trapphus.

Fastighetsboxar ett smidigt och säkert alternativ

Det finns flera alternativ för den fastighetsägare eller bostadsrättsförening som vill installera dessa boxar. Till exempel är fastighetsboxar från Lynx ett alternativ. Det finns även andra fabrikanter på marknaden. Det är klokt att jämföra priser och leveranstider innan man beställer.

Det händer sällan att boende i huset upplever missnöje med sina nya fastighetsboxar. Många hyresgäster uppskattar att få sin post separat i en box vid entrén istället för direkt in i lägenheten. Det är enkelt att kolla posten på väg till eller från jobbet på morgnarna, och man slipper få en växande hög av post på hallmattan i de fall man till exempel åkt iväg på semester.

31 Jan 2023