Ett personligt hem genom en köksrenovering

Stockholm har under en längre tid sett en extrem utveckling på bostadsmarknaden. Priserna stiger och når ständigt nya toppnivåer – både extrema och i det närmaste absurda sådana i många fall. Priserna stiger dessutom överallt och det är inte enbart ett fenomen som är exkluderat till bostäder belägna innanför tullarna. Att priserna stiger är något som man främst kan förklara genom en enkel ekvation som består av tre stycken komponenter. Det finns för få bostäder, det finns för många människor och det finns för få hyresalternativ – en ekvation som Stockholm på något sätt måste lösa och där ska säga att det också är något som man jobbar hårt med att göra. Med tillägget här att det handlar om en lång resa innan man är där och att det inte ser ut att vara någon lösning inom den närmaste tiden; något som således gör att man får räkna med att en stabilisering av priserna är det som man i första hand ska hoppas på.

En rörlig bostadsmarknad för även med sig andra saker och man kan se att kombinationen av bostadsköp och rot-avdraget verkligen fungerat som ler och långhalm i Stockholm.

Det vill säga – köper en person en lägenhet i Stockholm så vill man också sätta sin personliga prägel på denna och det sker som oftast med hjälp av en renovering där man främst kan se att två stycken rum är den vanligaste föremålen för denna förändring. Detta i form av badrummet och köket och av ganska naturliga skäl dessutom då det trots allt handlar om de rum där man spenderar en stor del av sin tid. Kan man då på ett billigt sätt genomföra en köksrenovering i Stockholm och få denna – till viss del – bekostad av skattemedel så är det klart att många väljer att göra just det.

En köksrenovering sker oavsett

Det finns en väldigt intressant aspekt av detta och det i form av att det i många fall är så att de lägenheter i Stockholm som har ett äldre kök och ett äldre badrum i många fall kan kosta mer pengar än vad diton med moderna sådana har. Detta helt beroende på att man vill sätta sin egen stil på sitt boende och då spelar det ingen roll hur rummen i fråga ser ut – man genomför en köksrenovering oavsett och det förklarar varför många är beredda att betala mer pengar för en bostad i Stockholm där det i bostadsannonsen står – Renoveringschans – skrivet.

Man ser att det är lättare att motivera att man river ut ett gammalt kök än vad det är att riva ut ett modernt sådant och därför stiger också priserna högre för sådana bostäder.

Det är också därför som man kanske som säljare av en bostad ska försöka hålla en köksrenovering till en mer klassisk modell än att välja någon extrem färggrann och utstickande modell – risken finns att grannens mer omoderna kök och badrum tilltalar fler personer i slutändan.

Den personliga smaken i kombination med att rot-avdraget är möjligt att använda gör en köksrenovering attraktiv; oavsett om den är absolut nödvändig (som vid många äldre kök) eller om den egentligen kanske inte behövs.

9 May 2017