Ett hem för dina drömmar

Vi behöver en tillflykt. Någonstans där livet inte är så krångligt. Ögonen vilar på skog och vatten, öronen får vila från bruset och luften är lättare att andas. Och huset ska matcha drömmen.

Det är på intet sätt förvånande att de flesta drömmer om att äga ett fritidshus. Alla har vi drömmen om ett enklare liv inpräntat i oss. Annonser och artiklar om stugor av diverse slag läses med stort intresse av många. Många av oss äger redan våra bostäder och bor i villor. Andra föredrar tryggheten och den mindre mängd arbete som krävs vid lägenhetsboende. Det är inte mer arbete vi trånar efter, eller mer ansvar. En villaträdgård innebär ganska ofta en hel del åtaganden. Vi har ofta fruktträd, bär, träd att trimma, gräs att klippa, gångar att hålla ogräsfria. Fritidshusdrömmen handlar om helt andra värden i tillvaron.

Fritidshus som villaägare och för oss som bor i lägenhet

När en villaägare önskar bygga fritidshus ser hen framför sig ett lättjefullt fritidsliv. Fiska, gå skogspromenader, sitta på närmaste altan med valfri dryck. Ingen matta som ska klippas, inga rabatter som ska ansas, helst inga åtaganden alls. Bara avkoppling. För den lägenhetsboende kan samma sak gälla, eller precis det motsatta. Kanske har man längtat efter möjligheten att få odla lite, eller ta hand om egna äpplen eller krusbär. För vissa är det också stimulerande och avkopplande att kunna snickra, måla, trädgårdsarbeta. Hur ser din vision ut?

Ett fritidshus som du låter bygga ska gärna vara robust och måste förstås vara estetiskt tilltalande. Tillräckliga utrymmen för familjen och kanske också för släkt och vänner som nyfiket kommer att dyka upp på besök? En väl isolerad stuga är naturligtvis också önskvärd och en självklarhet när du bygger nytt. Den självklara omtanken som ger generösa utrymmen i kök och i badrum är också en naturlig del av ett nybygge.

Vad är det som gör ett fritidshus attraktivt?

Ett fritidshus kan gärna vara lite enklare och vara byggt i trä om du frågar de flesta. Får de tillfrågade tänka ett varv till ser de gärna utrustning som i en ordinär villa som fungerande toalett, varmvatten, modernt kök. Annars handlar det förstås mycket om läget. Vad som räknas som attraktivt är ofta ett blänk av vatten och en hel del frånvaro av nära grannar. Finns ingen som kan kika finns också utrymme för större glasytor och för en ännu mer avslappnad livsstil. Härligt.

14 Oct 2020