Det roliga med att jobba som målare

Målare är ett yrke som det ses med olika ögon på. En del tycker att det verkar riktigt roligt, att man får jobba med färg och form och att man får jobba med kroppen. Andra kan ha intrycket att det är ett slitigt jobb, att man ofta får jobba på höga höjder och ibland i utmanande väder.

Många målare skulle säga att det är ett yrke värt att satsa på. Men givetvis är det inte nödvändigtvis ett jobb för alla. Det gäller att man är praktiskt lagd och att man tycker om att arbeta kroppen. Den fysiska delen av arbetet är något som bör locka, snarare än avskräcka.

Varierande arbete

Många som har jobbat länge inom yrket skulle säga att variationen är en del av tjusningen med arbetet. Ena dagen kanske du invändigt målar en lägenhet på Östermalm, för att nästa dag arbeta med att ge rådgivning åt en ny företagskund. Variationen bjuder även in till möten med många olika typer av människor. Att regelbundet få träffa många nya människor är något annat som många tycker är roligt. Det är något som i princip aldrig blir tråkigt.

Den här delen av jobbet får kanske inte hemmafixare se, direkt. Arbetar man med att måla om huset upplever man inte den roliga del av jobbet som är kundkontakt, förhandling och rådgivning. Däremot kan man själv sätta sig in i färger och hur det fungerar, vilket fabrikat som är bäst och vilken typ av färg som är bäst. Färg kommer i mängder av olika varianter. Givetvis inte bar i nyanser, utan även hur de är tillverkade.

Olika typer av målare

Exakt vad arbetet består av kan dock variera ganska mycket. Till exempel finns det målare som i huvudsak arbetar med dekorationsmålning. Det här är skiljer sig ganska mycket från en som jobbar med att måla väggar, golv och tak. Även för en dekorationsmålare kan dock jobbet givetvis vara varierande – ena dagen kanske man målare om en träsoffa i Östermalm, medan man den andra dagen lämnar Östermalm för att åka till Södertälje och måla en båt.

Lön och utbildning

Något annat som är roligt, är lönen och den korta utbildningstiden. Du som väljer att börja utbildningen till målare redan på gymnasiet, kommer att ha en god lön när vänner inom andra yrket kanske fortfarande sitter i skolbänken. Dessutom kommer du inte att ha höger av studieskulder att beta av – tvärtom. Efter gymnasiet får du direkt gå ut i arbetslivet som betald lärling. Efter en relativt kort period går du från lärlingslön till full lön.

Dessutom finns det fler möjligheter att tjäna pengar. Många kan till exempel rikta in sig mot mer exklusiva kundgrupper (som återfinns i till exempel Danderyd och på Östermalm) och starta en egen verksamhet. Som egen målare finns det gott om möjligheter att styra sin lön, om man lyckas väl. Mer info om målaryrket. 

Andra kanske väljer att åka till Norge för att jobba som målare där. Svenska målare har ett ganska gott rykte internationellt, så det är definitivt inte en omöjlighet att jobba utanför landets gränser om man söker en högre lön.

 

27 Jan 2019