Det här kan du göra för att öka värdet på huset

Du som ska sälja din bostad kan göra flera saker för att priset på huset ska bli högre när det väl är dags för försäljning. Vissa saker går inte att påverka, så som läget till exempel, men att bygga en altan eller renovera köket är fullt möjligt att göra. Det här kostar såklart en del pengar, som du förhoppningsvis får mer än tillbaka på när det är dags att sälja.

Bygga altan

Bygger du en ny altan med fint golv och t.ex. ett vackert glasräcke som släpper in ljus och omgivning, kan du i goda fall få dubbelt tillbaka för det du har lagt ut. Att bygga altan kostar, grovt uppskattat, mellan 80 000 och 150 000 kronor. I procent kan värdeökningen bli mellan 80 och 200.

Om värdet ökar med 80 eller 200 procent beror på altanens storlek, golv, räcke och inte minst läget. En altan med utsikt i söderläge ökar värdet på ditt hus mer än en altan i norrläge med utsikt mot bakgården. Även om man väljer det senare alternativet har man en god chans att få tillbaka pengarna vid försäljning. En fin nybyggd altan med utsikt i söderläge kan dock göra att du får tillbaka dubbelt vad du har gett för den. Att bygga altan är en god affär för många som gör det.

Takrenovering

Om taket är gammalt och slitet, och byts ut mot ett nytt, finns en viss chans att få tillbaka pengarna det har kostat. Det är dock inget man bör räkna med om man har valt dyra material. Huset kan, beroende på flera faktorer, öka i värde med 20 till 60 procent. Väljer du ett billigt men snyggt takmaterial finns chanser att få tillbaka pengarna, men ett dyrare tak på en billigare fastighet kommer troligtvis inte att ge dig hela summan tillbaka.

Renovera källaren

Att renovera källaren kan vara en riktigt bra investering. Att renovera, dränera och isolera en fuktig källare på 70 – 80 kvadratmeter kan kosta dig ungefär 150 000 kronor. I procent kan det leda till en värdeökning på allt mellan 25 % och 200 %. Om källaren ligger i ett område med höga kvadratmeterpriser har du god chans att få mer än pengarna tillbaka. Källaren kan inredas till användbara rum på ett relativt billigt vis.

Kök och badrum osäkra kort

Du som funderar på att både bygga altan, renovera källaren och renovera taket har potentiellt stora summor pengar att vinna vid en försäljning. När det kommer till kök och badrum är det möjligt att få tillbaka pengarna även där – men det kan vara svårt. I en dyrare fastighet finns en större chans att få tillbaka stora delar av investeringarna i t.ex. en köksrenovering.

Tänk på att både kök och badrum är något som köparna gärna utformar på personligt vis. Lägger man ut flertalet 100 000 kronor på ett badrum är det inget man bör förvänta sig att få tillbaka vid försäljning.

3 Oct 2017