Den gömda oasen

När man bor i lägenhet så kan det vara en välkommen oas att ha en innergård som endast är tillgänglig för de boende. Men vilka möjligheter finns det när det gäller funktioner och utsmyckning?

Vandrare i en stad passerar hus efter hus med olika fasader och höjder. Vissa finns det någon verksamhet i och andra är det endast bostäder som fyller byggnaden. Ibland kan man passera grindar där man kan se vad som finns innanför huset. Men oftast har man ingen aning om vad som gömmer sig där bakom. Därför blir innergården lite som en gömd skatt som oftast endast de boende har kännedom om. Som förbipasserande kan man endast fantisera om vad som döljer sig. Är det en trist och tråkig stensatt innergård med endast cykelställ och en piskställning? Eller har husägaren slagit på stort och gjort ytan till de boendes dröm? Om man inte får en lägenhet i huset eller blir inbjuden, så stannar det vid en väl bevarad hemlighet.

Lek och ledighet

När man planerar innergårdar idag så brukar man försöka få in så många funktioner som möjligt. Något som ska passa alla som bor i huset. Gammal som ung, barnfamiljer såväl som ensamhushåll. Och även om man inte har så stora ytor att spela på så kan man ofta få plats med det viktigaste. Prioritering brukar vara funktioner som cykelställ och piskställning. Ibland väljer man även att ha soptunnorna ute på gården. Om det inte finns en bra plats för dem inomhus i källaren eller dylikt. Men man brukar även försöka klämma in möjligheter för de boende till rekreation. Det kan vara en lek-möjlighet för barnen. Grillplats med bänkar och bord. Och kanske en liten gräsyta med rabatter där man kan slänga sin filt och läsa en bok.

Meny att välja från

Det finns företag som specialiserat sig på att designa och skapa allmänna ytor för företag och kommuner. Innergårdar, parker eller trädgårdar hos företag är några av de utomhusytor som man är van att möblera. Vill man anlägga en innergård eller renovera den man redan har, så kan det vara klokt att ta hjälp. Oftast rör det sig om begränsade ytor som man har att arbeta med. Det innebär att man bör tänka noga efter vad man ska placera på ytan. Men även hur man ska placera det man önskar. All den kunskapen plus utförandet kan man få hjälp med om man önskar.

15 Oct 2020