Därför ska man måla och underhålla trapphus

Det finns knappast något värre än ett vackert hus, som har förfallit. Finns det något sorgligare? Gamla hus byggdes förut med mycket ”snickarglädje” och med hänsyn till dem som senare skulle bo i huset. De som byggde hus, säg för 60, 70 år sedan byggde det med stolthet över det yrke och den byggnad som de arbetade med. Många, som var hantverkare på den tiden, var stolta över att ha hantverket som sitt yrke och stolta över att ha ett arbete. Det var många som använde sig av alla de byggprinciper och byggregler som gällde då. Att fuska var det inte tal om. På 1940-, och 1950-talet byggde man inte så mycket för att någon finanshungriga fastighetsägare skulle tjäna pengar på folks boende.

Visst var man mån om att fastigheten skulle ge vinster till ägarna, även på de tiden, men man hade inte stressen över sig att arbetet skulle gå snabbt till väga som det har blivit under de senaste 30, 40 åren. Man hade ingen fastighetsspekulation som ställde till det i Sverige på den tiden. Ingen gjorde sig pengar på folks boenden. Därför bör de som idag äger de fastigheter som byggdes under de generationerna vårda byggnaderna på ett särskilt sätt. Om inte annat än för att hedra den byggmoral som man hade på den tiden.

Så vad krävs för att fastigheterna ska vara i skick?

Slitaget

Ena fastighet slits ner, och det är naturligt. Då många människor rör sig, framför allt i allmänna utrymmen som trapphusen, sker ett dagligt slitage. Det yttrar sig i fula trappor, smuts på golv och väggar. Hundar och katter som rör sig i huset ger ifrån sig damm och mjäll från pälsen. För att förhindra att slitaget sliter ner fastigheten, måste man underhålla golv och väggar med jämna mellanrum. Sådant som först och främst slits ner är delar som är tillverkade i trä. Träet slits ner snabbare än till exempel sten. Väggar som är rappade behöver rappas om med jämna mellanrum. Då kan man behöva byta ut trälister med jämna mellanrum, åtminstone efter 20 år, om inte oftare. Det kan bli hål på rappade väggar. Efter några år, släpper rappen, och då kan det vara nödvändigt att rappa om väggarna. Sedan bör man måla om trapphusen.

Skadedjur

I gamla hus kan det bli små hål, efter att listerna, eller rappen på väggarna ger med sig. Då är det viktigt att täppa igen alla de hållen som kan ge skadedjuren utrymme att hitta ställen att bo på. Ofta behöver de inte så stora utrymmen, eftersom de är så små. Därför behöver man täppa till alla små hål så gott det går. Antingen kan man göra det med silikon eller någon gummimassa. Dessutom bör man måla ovanpå som täpper till små, små hål i väggar och längs golvlister. Om man inte bryr sig så mycket om utseendet så bör man göra det för att intege chansen till skadedjuren att få fäste i fastigheten.

Trivseln ökar

Ett ommålat rum ger en bättre trivsel. Dels blir väggarna dammiga efter flera år. De får smuts på sig som inte går bort, hur mycket man än tvättar väggarna. Då är målarfärg det enda som kan ta bort smutsen. Det är en av anledningarna till att man mår så bra i nyrenoverade hus.

Människor mår bra av fina hus, vårt estetiska sinne tilltalas av rena, fina, städade ytor och trapphusmålning. För att inte prata om värdet på fastigheten som höjs med nyrenoverade ytor. Fastigheten håller för längre tid och huset ”mår” bättre än utan renoveringar.

10 Apr 2018