Därför lönar det sig byta fönster

Den som bor i villa vet att man som villaägare lägger ner mest pengar på uppvärmningen av den. Beroende på vilka energikällor som man använder sig av, betalar man lite olika för uppvärmningen varje år, men att man betalar flera tusentals kronor per år bara på att köpa olja, kol, el eller vad det nu är som man eldar med, så är varje åtgärd som sänker de uppvärmningskostnaderna en vinst. Har man ett äldre och lite dragigt hus är det bästa man kan göra är att isolera huset. Då isolerar man antingen fönster, väggar och tak. Eller så isolerar man hela huset.

Välj Energifönster för isolering av fönster

Ungefär en fjärdedel av den uppvärmda inomhusluften försvinner ut genom fönster, har vissa byggare beräknat och det kan gott och väl stämma, om man har riktig otur och har fönster med dålig isolering. Ska man då komma till rätta med det, bör man byta fönster till Energifönster. Det är då fönster med ett mellanfönster och med ädelgas i mellanfönstret. Det ger en nästan 100-procentig isolering, vilket gör att ingen kall luft sipprar ut ur fönstret.

Välj nya ventiler för uppvärmning av inomhusluften

Det sägs också att våra ventiler i villor är de som ännu mer än fönster, släpper ut den uppvärmda inomhusluften. Då bör man alltid byta ut ventiler som släpper ut så mycket som en tredjdel av inomhusvärmen. Då bör man byta till ventiler som värmer upp luften innan den släpps in. Det är motoriserade ventiler som suger ut inomhusluften, men som inte släpper ut inomhusvärmen. Samtidigt som utomhusluften sugs ut, ser man till att inomhusvärmen stannar inne och inte åker ut. 

Man kan även isolera resten av huset

Om det mot förmodan inte skulle fungera så att man kan sänka uppvärmningskostnaderna genom att byta fönster till Energifönster och att byta ut ventilerna till motoriserade ventiler med uppvärmning av inomhusluften, bör man isolera även resten av huset för att kunna behålla den uppvärmda inomhusluften och stänga ute den kalla utomhusluften. Då bör man i så fall bygga extra ytterväggar och se till att isolera taket, och även se till att isolera golvet. Bor man i ett äldre hus så kan det vara enda sättet att kunna sänka uppvärmningskostnaderna.

Få hjälp med nya fönster

Vill man det kan man få hjälp med att byta fönster. Då kan man ta kontakt med ett hantverkarföretag som levererar nya fönster och kommer ut till din villa och byter fönster åt dig.

16 Apr 2019