Besikta huset och slipp överraskningar

Skulle du våga köpa ett hus som inte har genomgått en besiktning? Många skulle nog känna sig lite tveksamma till det, minst sagt. Det bästa är ändå att göra en ordentlig husbesiktning först.

Varför ska man göra en husbesiktning? Svaret är, kort och gott: för att slippa överraskningar. Om huset har besiktats innan du köper det, så vet du precis vad du köper. Du vet vad du kommer få för pengarna. Ingen vill ju köpa grisen i säcken, eller hur? Framförallt inte när det gäller något så stort som ett husköp. För ett husköp är inte jämförbart med något vanligt impulsköp. Inte som att slå till på den superheta, trendiga tröjan som efter bara några månader är hopplöst ute. Nej, ett husköp är viktigare än så. Det kan ju ofta kosta flera miljoner kronor.

Anlita en besiktningsman

Om huset du vill köpa inte är besiktigat, se då till att göra en egen innan du slår till. Anlita en certifierad besiktningsman för uppdraget som kan göra en vanlig husbesiktning. Beroende på hur huset verkar, kan man sedan göra ytterligare besiktningar. Om besiktningsmannen misstänker att det t.ex. kan vara mögel någonstans i huset, kanske hen föreslår en utförligare besiktning. Då kanske man behöver borra hål i väggen. Det är såklart inte ett drömscenario, men mycket hellre det och få svaret svart på vitt, än att först efter köpet behöva upptäcka mögel. Då blir det ett mardrömsscenario istället. Så slipp överraskningar – se till att ditt eventuellt framtida hus blir besiktat!

9 Jun 2021