Badtunnan som dagens lyxiga badbalja

Badbaljan var det som förr användes för att tvätta sig i hemmet. Som vuxen kunde man få kämpa för att få plats. Men dagens badbalja kan kallas för en badtunna. En lyx att njuta i för familjen.

När man badade i hemmet förr så brukade man ta fram en badbalja. Det var en stor balja där hela familjen, en efter en, kunde tvaga sig ordentligt. Troligen var det inte något man gjorde en längre stund, men det var säkert ändå skönt att få bli ren efter dagens slit. Idag finns det fler möjligheter för de som vill bada. Inomhus kan du satsa på ett badkar och utomhus finns det spabad eller en badtunna att välja bland. Skillnaden mellan ett spabad och en badtunna är att badtunnan inte har bubblor och dessutom saknar mekanik. Du värmer upp badbaljan med ved, vilket kan ta längre tid men samtidigt vara en mysfaktor i sig.

Plats för en badtunna

Om du har bestämt dig för att skaffa en badtunna så gäller det att hitta en plats som passar för den. Många väljer att sätta sin badtunna på, eller vid sidan om, uteplatsen. Det går även att gräva ner den så att du lätt kan kliva i via trädäcket. Men det är inte alltid som man sätter badbaljan nära huset. I vissa fall kan det vara extra mysigt att ha den en bit ifrån huset, där du bättre kan njuta av stjärnorna och lugnet i naturen och din härliga trädgård.

3 Sep 2021