Är du intresserad av byggnadsvård?

Att renovera fönster ingår i paketet när du köper ett hus. Framför allt den som köper ett gammalt hus, får ta på sig blåstället så snart de kommer hem. Lättast är det om man är intresserad av renovering och inredning, alternativt har en rejält summa som de kan lägga på renovering varje månad.

Alla hus kräver renovering. Ett gammalt hus förändras, beroende på hur utsatt det är, i snabbare, eller långsammare takt. Den som är intresserade av hus, kan läsa in sig på just det egna huset, och vilket år det byggdes. Har det varit en noggrann byggherre kan huset ha byggts med mycket kärlek och noggrannhet. Riktigt fian hus ser vi fram till 1950-talet. Det decenniet präglades just av noggrannhet och att man byggde efter vissa regler (luftspalt i mellanväggarna, riktiga takstolar, gediget betongarbete och så vidare). Många hus som byggdes efter det decenniet har snarare präglats av fusk och att man har haft bråttom. Har man det, fuskar man gärna både med material och utföranden. Det vet de flesta.

Byt till gammal stil

Då det kommer till att byta fönster kan man mycket väl byta till nya fönster, men i ”gammalt” utförande. Flera fönstertillverkare gör just det, för dem som är intresserade av byggnadsvård. Många tillverkar till och med av gamla fönster men med nya karmar och fönsterbågar. Hör dig för bland intresserade av byggnadsvård. Det finns sådana föreningar. De renoverar ofta i tidstypiska material och använder sig av de gamla teknikerna då de renovera sina gamla hus. Hus byggda på 1700- och 1800-talet byggdes med spröjs eftersom man inte hade tekniken att tillverka stora fönsterrutor, som kom först under funkisstilen i slutet av 1950-talet och under hela 1960-talet. Spröjsade fönster är vackert. Att byta till mycket stora fönsterrutor är ett stort ingrepp i hus från denna tid, som riskerar att förfula hela utseendet. I sådana hus lönar det sig också att skaffa tidstypiska dörrar för bästa resultat.

Varför inte göra om fasaden samtidigt?

Varför inte passa på att göra om fasaden när du byter fönster? Lägger du på en extra panel på ett gammalt hus, isolerar du det samtidigt som du får ett snyggare hus. Tänk bara på att du bör be om bygglov om du byter till annat material och målar i en annan färg. Att förändra fasaden påverkar husets närmaste omgivning nämligen. Byggnadsvårdsintresserade väljer att göra om fasaden med hänsyn till sitt ursprungliga skick, tid som huset byggdes i och den arkitektur som då var på modet. Lycka till!

Är du intresserad av fönsterrenovering i Stockholm, kan du klicka på följande länk: fönsterrenoveringstockholm.nu.

10 Feb 2018