Använd balkongen året runt

Sommaren är kort och det mesta regnar bort. Därför har allt fler upptäckt fördelen med en inglasad balkong. Dessutom får man en extra boyta som ökar värdet på bostaden vid framtida försäljning.

Idag väljer de flesta som har en lite större balkong att glasa in den. Först och främst för att få ett skyddande glas som stoppar regn och rusk, men även för att få ett extra litet rum som faktiskt går att använda större delen av året utan att energikostnaden i bostaden ökar. Inte sällan är det faktiskt så att en balkonginglasning gör att energiförbrukningen går ner. Detta eftersom glaset blir ett extra skydd, både mot solens strålar under heta sommardagar och mot minusgrader och hård vind under kalla vintrar. Faktum är att en balkonginglasning oftast också höjer värdet på bostaden eftersom det skapas fler användbara ytor.

Balkongglas skyddar även mot buller och insyn

En inglasad balkong skyddar inte bara mot stark sol och dåligt väder, utan även mot störande buller och insyn. Både växter och katter trivs bra på en inglasad balkong. Som med allt annat så finns det även nackdelar med att glasa in balkongen; som att det exempelvis kan bli väldigt varmt där på sommaren och blir lite krångligare att vädra bostaden. Det blir även fler fönster att putsa och att hålla rena. Är man dessutom en soldyrkare som tycker om att sola blir det svårt bakom ett glas. Alla potentiella nackdelar förutom fönsterputsningen går dock att lösa genom att installera öppningsbara och skjutbara fönster. Då kan man öppna och stänga balkongglasen precis så mycket som man vill, och till exempel ställa upp dem när man solar. Det finns även vikfönster som gör själva fönsterputsningen både enklare och säkrare.

Gå ihop med grannarna

Vill man glasa in sin balkong är det bäst att först vända sig till ett par olika företag och be om ett kostnadsförslag så att man kan jämföra priser. Det kan även vara bra att be om referenser eller referensobjekt från tidigare arbeten. Kanske finns det andra i samma hus eller i grannfastigheterna som vill ha sina balkonger inglasade? Är man flera så brukar man kunna få ett bättre pris. När man sedan har valt firma och kommit överens om kostnaden är det viktigt att skriva ett ordentligt kontrakt innan arbetet påbörjas. Alla olika moment som ingår i monteringen av balkongglasen bör stå med, inklusive slutpriset på hela installationen samt ett slutdatum då det hela ska vara färdigt.

26 Sep 2020