Anlita en glasmästare för att tillverka fina fönster

Att hitta sitt drömhus i Stockholm är inte lätt. I Stockholm råder det hård konkurrens om de finaste objekten, och priserna skenar ofta iväg till nivåer som få dödliga har råd med, till och med efter att priserna nu stannat av och till och med sjunkit lite i vissa områden i Stockholm. Men lycka har ingen prislapp, åtminstone inte för den som har råd med en ansenlig summa till ränta och amorteringar varje månad. När man väl hittat sitt drömhus gäller det att göra sitt bästa av det.

Vackra gamla fönster i Stockholm

Hus från början av förra seklet är populära i Stockholm, och de hus som finns kvar från perioden runt tio-tjugotalet är extremt åtråvärda. Ofta har de tagits väl om hand, men likväl finns det i regel renoveringsbehov. Ta fönstren till exempel. När de här husen byggdes satte man in vackra fönster av mycket hög kvalitet, betydligt högre än senare under 1900-talet, och definitivt bättre än de smattiga fönster vi sätter in i våra hus idag.

Det fanns regler kring vilket sorts virke som fick användas och hur ett fönster skulle vara uppbyggt för att vara både säkert, vackert och isolerande. Dessa höga krav på kvalitet har gjort att många av dessa fönster har kunnat sitta kvar ända till våra dagar, och det är en hisnande tanke. Tänk på alla de generationer människor som tittat ut genom dessa fönster och sett staden utanför förändras!

När fönstren behöver bytas ut

Men allt har en ände, och det gäller även dessa utomordentliga fönsters livslängd. Idag är fönstren på många sekelskiftesvillor i behov av att bytas ut, det hjälper inte längre att renovera dem. Så utmaningen för en ny generation husägare i Stockholm är hur man ska kunna ersätta dessa vackra gamla fönster med nya utan att fullständigt förstöra husets utseende?

Begagnade fönster kan vara lösningen

En bra lösning kan faktiskt vara att sätta in begagnade fönster som man köper från en byggnadsvårdsfirma eller en antikhandel. Men, invänder då vän av ordning, vore inte det dumt? Nya fönster har väl större chans att hålla längre? Nej, svarar vi då. Dels beroende på vad vi nämnde tidigare, att gamla fönster byggdes med dåtidens högre kvalitetskrav, åtminstone fram till och med 50-talet. Och dels därför att nya fönster har ett sådant utseende att de skulle fördärva husens originalcharm. Moderna fönster på fina gamla hus funkar bara inte.

Vackra hus förtjänar vackra fönster

Det bästa alternativet är dock en mellanväg: att låta en duktig glasmästare tillverka nya fönster i gammal stil och enligt de kvalitetskrav som rådde förr. Dessutom finns idag en helt annan typ av glas, som isolerar bättre och ger en modern touch till den gamla stilen. Man kan lugnt påstå att denna lösning ger det bästa av två världar, de gamla fönstrens utseende och kvalitet i bågarna kombinerat med modern glasteknik.

Glasmästare i Stockholm

I Stockholm finns glasmästare som kan och är intresserade av att vårda det gamla sättet att bygga fönster. Det är klart att kvalitet kostar, men att anlita en glasmätare för att bygga nya fönster som verkligen passar huset måste ses som en investering, både för en själv och för staden i stort. Att få vara med och bevara ett gammalt hus i oförändrat skick till omvärlden är en ynnest.

På denna sida kan du läsa mer om hur en glasmästare arbetar.

6 Apr 2019