Anlita en arkitekt för en unik byggnad

Vill du bygga någonting som är personligt, unikt och anpassat för just dig? Det spelar ingen roll om det handlar om en villa, om en utbyggnad, en renovering eller om att exempelvis bygga ett attefallshus på tomten - lösningen är densamma. En lösning som stavas arkitekt.

Många dras med en felaktigt bild av en arkitekt där den största felaktigheten ligger i priset. Man tar för givet att det kostar extrema summor att låta en arkitekt rita upp hur exempelvis en villa ska se ut och man väljer därför att gå vidare med andra alternativ - exempelvis genom att köpa en nyckelfärdig lösning. Vi nämnde felaktighet och vi gjorde det av den enkla anledningen att det inte finns någon regel som säger att en arkitekt per se måste vara svindyr att anlita.

Vissa är dyra - andra är mer humana i sin prissättning. På samma sätt som inom andra branscher. Klart står emellertid att en arkitekt - oavsett priset - kommer att ge dig vissa fördelar gentemot att du väljer ett nyckelfärdigt hus.

Skillnader i pris mellan arkitekter

Den stora fördelen ligger i att ditt hus blir ditt och ingen annans. Det vi menar är att du och den arkitekt du anlitar kommer att ha ett tätt samarbete där arkitekten utgår från dina behov och skapar färdiga lösningar utifrån de ideér som finns i ditt huvud. Du har en vag idé av hur ditt hus ska se ut in- och utvändigt, du har vissa tankar om planlösning, färger och andra detaljer - men du saknar kunskapen som krävs för att väva ihop allt detta till en helhet.

Där kan en arkitekt vara skillnaden som ger dig en färdig lösning. Han- eller hon kommer att jobba med dina ideér som mall och plocka fram en ritning som även har anpassats mot naturen, mot omgivningen, mot stadens detaljplan och med exempelvis en energieffektivitet i åtanke. Detsamma gäller exempelvis uppvärmning.

En arkitekt kan se nya infallsvinklar och kan använda sin kunskap, utbildning och kreativitet till att kombinera estetik och funktionalitet - något som alltid dessutom görs med din budget i åtanke. Anledningen till att många ser arkitekter som kostsamma är att man bara tänker på de stora projekten som skapas och de mer högprofilerade arkitekterna som finns i Sverige.

På varje Gert Wingårdh så går det hundratals mer lågmälda arkitekter vars priser är mer rimliga och humana - detta sagt utan att påstå att just denne Gert är extremt dyr, utan bara som ett exempel på att det finns en tydlig skillnad i pris.

Titta på referenser innan du väljer arkitekt

Om priserna skiljer så kan man också säga detsamma om stil och smak. Det finns hur många arkitektoniska stilar som helst och du bör, naturligtvis, försöka hitta en arkitekt som ligger nära din egen smak.

Vårt råd är att du dels använder internet för att söka bland verksamma arkitekter i - eller i närheten av - den stad du bo i. Därefter så tar du in offerter och träffar de som låter intressanta. Viktigt är att du känner rätt kemi mer personen - ni kommer att ha, om inte daglig så åtminstone regelbunden kontakt, Du ska känna trygghet och säkerhet med den arkitekt du anlitar.

Och: glöm inte referenser. Se över vilka tidigare projekt som arkitekten skapat och se även till att ringa beställarna till dessa. Det ger dig än mer säkerhet.

18 Feb 2020