Så håller du ditt hus fint efter inflytt

Så, du har precis byggt dina drömmars hus och har - efter år av ett pendlande mellan hopp och förtvivlan - äntligen flyttat in. Alla lösningar följer din ursprungliga plan och allting är skräddarsytt efter din familjs behov. Huset är unikt och det är ert. En fråga som många nyblivna husägare stöter på är att det är omöjligt att bibehålla den ursprungliga känslan.

Redan efter någon vecka så börjar man tumma på vissa saker - i synnerhet sådana som har med renlighet och hygien att göra. man kanske glömmer bort att torka av spisen efter matlagning, man kanske slänger tvätten på golvet i badrummet snarare än i tvättkorgen och man kanske låter reklambladen ligga framme istället för att slänga dessa i pappersåtervinningen.

Speciellt i familjer med småbarn är detta vanligt förekommande. Det vackra, nybyggda huset blir förvandlat till det man ville undvika - ett slags organiserat kaos där man tvingas städa, plocka undan och hålla efter hela tiden. Det man kan säga om detta är att det handlar om livet i stort. Det är en del av kontraktet man skriver då man skaffar barn - att det blir lite skit i hörnen är inte hela världen.

Men, därmed heller inte sagt att det inte finns saker som går att göra åt saken. Det finns vissa detaljer som underlättar och som ger bättre möjligheter att hålla den renlighet och ordning man vill ha.

Kan hemstädning vara lösningen för er?

Vi tänkte räkna upp några tips och vi kan säga att du bor i Stockholm, i ett nybyggt hus där allt det vi ovan gick igenom har börjar synas mer och mer. Så här kan du få kontroll igen:

  • Smart förvaring i hallen Hallen är det område som du först se i huset - så även dina gäster. viktigt är att hålla den fräsch och det är inte det lättaste om du har småbarn som har en förmåga att kasta av sig kläder, skor, mössor och handskar direkt på golvet. Tänk ett extra varv gällande förvaringen. är det möjligt att platsbygga bänkar där du kan öppna locket och lägga ner allting? Går det att sätta garderober med skjutdörrar där du innanför sätter elfa-system? Är det kanske så att varsin krok, hylla och skohylla skulle underlätta för barnen (att ha en egen plats ger ofta ett större ansvarstagande från deras sida) att hålla efter?
  • Hemstädning Fler och fler familjer ser ett värde i att anlita en städfirma och ta hjälp med sin hemstädning. Det är lätt att förstå varför. genom professionell hemstädning så får man dels ett rent hem, dels så slipper man stressen över att man själv kanske inte hinner städa och dels så är det ekonomiskt fördelaktigt idag. Det senare förklaras av att hemstädning faller in under rut-avdraget. Rent konkret så kan du ta hjälp med hemstädning i ditt nybyggda hus och dra av halva arbetskostnaden på din deklaration. Taket på detta ligger på 25.000 kronor årligen och per person - men är ni två stycken vuxna så har ni också den dubbla summan att förhålla er till. Gällande hemstädning så kan ni själva välja upplägg kring hur ofta- och när den ska äga rum i ert hus i Stockholm. Vissa väljer veckovis, andra någon gång i månaden medan en tredje familj kanske nöjer sig med en rejälare storstädning en gång i kvartalet. Vad passar för er?
  • Bättre redskap och rutiner Investera i en ny dammsugare - varför inte en robotmodell? - och i nya skurmoppar. Låt barnen vara med och städa och ge dem ansvar över varsin del av huset. Det egna rummet bör definitivt finnas på ansvarsområdet för respektive barn. Skriv ner tydligt på en tavla vad som gäller. Exempelvis - Onsdag: Läxläsning, städning av rummet, mamma dammsuger, pappa gör rent i köket. Ha tydliga regler och rutiner; det skapar ett flöde där alla vet vad som ska göras. Planera veckan tillsammans som familj.
2 May 2018