Blogg

Markiser fräschar upp husets utsida

21 jun 2017

Det är alltid massor med prat om hur man får ett fint hus, men då tänker de flesta på insidan. Men utsidan är minst lika viktig! För en gångs skull är det alltså okej att säga att det inte bara är insidan som räknas. Vårda husets utsida, likväl som du vårdar ditt eget yttre. Det är ändå utsidan som vi ser först, även fast insidan kan vara helt fantastisk också.

Rent och fräscht yttre

Det låter som en kontaktannons, men husets utsida är minst lika viktigt som insidan. Husets fasad bör rengöras ordentligt en gång om året. Då har ni möjlighet att få bort smuts, pollen och även chansen att se om färgen behöver bättras på någonstans. Med rent och fint yttre så räknas även gräsmattan, altanen och uteplatsen in. Gräsmattan ska vara välskött, buskarna trimmade och altanen eller uteplatsen spolad och borstad. Det gör det lite trevligare att se på huset om fasaden och uteplatserna ser välvårdade ut. Det behöver absolut inte rengöras lika ofta som insidan behöver städas, men gör göras iallafall en gång per år, gärna i början av sommaren.

Markiser fräschar upp utsidan

Markiser är både snyggt och praktiskt för huset. Altanen blir inte så blekt av solen och ni kan njuta av värmen i skön skugga. Det kan även rädda spring med tallrikar och mat om det skulle börja regna mitt i en måltid. I och med att det nuförtiden går att specialbeställa markiser i önskad storlek och färg så kan vilket hus som helst få snygga och fräscha markiser. Kom bara ihåg att även markisen behöver skötas om, precis som resten av utsidan av huset. Den bör rengöras från pollen och annat skräp för att få en längre hållbarhetstid, då ser den även mycket fräschare ut. För att markiserna inte ska slitas mer än nödvändigt så bör man montera ner dem på vinterhalvåret. Varför riskera att slita på dem i onödan? De ska ju slitas på sommaren, om något.

Välj och vraka bland markiser

Det finns många företag runt och i Stockholm som säljer markiser, så våga kolla runt vilka som kan erbjuda dig den bästa kvalitén till det bästa priset. Bland annat så kan du köpa markiser från Danderyd likväl som från Södertälje. De flesta företag ger dig massor av tillval, bland annat om du vill ha en elektrisk eller manuell markis. Det viktigaste är att inte bara köpa första bästa, jämför priser, kvalité, kundrecensioner, leveranstider och hur lång garanti företaget lämnar på din markis.

När kan du behöva magasinering?

20 jun 2017

Att ha möjlighet till magasinering kan underlätta i många olika situationer. Till exempel kan det vara bra för att kunna lagra bohag någonstans under en renovering, en utomlandsvistelse eller en flytt som dröjer. De flesta företag i branschen erbjuder tjänster som är anpassade för alla dessa situationer.

Att magasinera sitt bohag kan ibland kosta lite grann. Kanske är prisläget högre i städer som Stockholm, där det inte finns så många tomma lokaler som kan användas. På landsbygden kan det vara billigare att helt enkelt hyra en del av en lada för en billig peng. I städer som Stockholm, och eventuellt Göteborg och Malmö, kan det dock kosta en peng. Således kan man också ställa högre krav på den som magasinerar möblerna, till exempel vad gäller säkerheten.

Vid renovering

Vid en stor renovering behöver möblerna flyttas någonstans. Vissa använder lagerhallar för att förvara möblerna i, men sannolikt använder en större del lokaler som i huvudsak används för just magasinering.

Att ha en plats redo för möblerna vid en renovering är viktigt. Det bör fixas redan under det förberedande arbetet och bör räknas med i budgeten för hur mycket renoveringen kan tänkas kosta. Med en bra budget ser ni vad ni kan dra in på och eventuellt lägga mer pengar på under renoveringen, där magasinering kanske kan vara något att spara in pengar på. Att spara in pengar på magasinering kan vara så enkelt som att kolla med flera olika aktörer innan ni bestämmer er för något.

Vid flytt

Om du är tvungen att flytta ut ur din lägenhet i till exempel mitten av en månad, men du inte får tillgång till ditt nästa boende i början av månaden därpå, kan magasinering vara nödvändigt. Det här gäller främst lägenheter, och då kanske särskilt dem som bor i andrahandslägenheter (ibland korta uppsägningstider), som man ofta gör i större städer som Stockholm och Göteborg. Det är ju även just i större städer som Stockholm som magasinering behövs i mycket hög grad.

Vid utomlandsvistelse

Kanske ska du vistas utomlands som en del i ett arbete under en begränsad period? Eller så kanske du helt enkelt vill ut och resa en tid av andra anledningar? I sådana fall kan en magasinering vara det som behövs. Kanske kan du hyra ut din lägenhet med möblerna kvar i den, men om inte det går kan just en magasinering vara lösningen.

Beroende på hur länge du ska vara borta kan magasinering vara ett bättre eller sämre val. Ska du vara borta i flera år kanske du helt enkelt ska sälja de flesta av möblerna istället? Magasineringen kommer att bli en löpande månadskostnad, och ha det under flera år är kanske inte nödvändigt. Främst beror det helt enkelt på hur länge du ska vara borta och hur kärt ditt bohag är för dig.

Måla staketet rätt – utan målare

28 maj 2017

Att måla är inte alltid särskilt lätt. Särskilt svårt är det kanske om man är uppvuxen i en storstad så som Stockholm och Göteborg och aldrig varit ägare av ett hus. Som tur är finns det flera tips man kan ta del av för att göra ett bra jobb själv – utan att behöva anlita en målare. Om du är nybliven husägare från just Stockholm eller Göteborg kanske de här tipsen texten lämpar sig särskilt bra just för dig.

Okej att använda högtryckstvätt

Kanske har du hört att man inte bör använda högtryckstvätt för grundarbetet? Det stämmer mycket bra om det är en fasad som ska målas, eftersom fukten riskerar att tränga in i huset. Sådan hänsyn behöver dock inte tas när det handlar om staket. Genom att ta en högtryckstvätt och arbeta runt hela staketet kan du få bort all tidigare målad färg som har börjat flagna.

Har du ingen högtryckstvätt, och inte heller planerar att skaffa någon, är alternativet att använda dig av alg-, målar- eller mögeltvätt. Medlet bör påföras med en borste eller en svamp. Att använda sig av en högtryckstvätt är dock både mer bekvämt och tidseffektivt.

Tänk på grannarna

Om du ändå bor i någon av storstäderna (Stockholm, Ggb, Malmö t.ex.) bör du dock tänka på grannen om du bor tätt inpå honom eller henne. Ofta bor man väldigt tätt i större städer som Stockholm till exempel, och det är viktigt att visa hänsyn under ett målningsarbete. Det här gäller givetvis både den som är målare och den som är granne till arbetet. Om du är uppe och målar extremt tidiga morgnar, hör det till ren artighet att vara så tystlåten det bara går.

Skaffa knäskydd

Att agera målare är sällan något bekvämt jobb. Att dessutom måla just ett staket innebär obekväma arbetspositioner, där du kommer att behöva sitta på knä en stor del av tiden. Genom att investera i ett par knäskydd kan du göra hela processen behagligare för dig. De är dessutom bra att ha när du påtar i trädgården eller inför fler målningsarbeten framöver.

Har du alla redskap?

Innan du påbörjar ditt arbete bör du säkerställa att du har alla redskap. Precis som en professionell målare bör du ha följande:

 • Hinkar
 • högtryckstvätt
 • Mögel- målar- eller algtvätt (krävs inte om du har en högtryckstvätt)
 • Borste eller svamp (krävs inte om du har en högtryckstvätt)
 • Skrapa
 • Penslar
 • Roller
 • Färg att grunda med
 • Täckfärg
 • Fuktkvotsmätare

 

Behöver du anlita en målare i alla fall?

Har man noll förkunskaper och behöver jobbet bra gjort kan det vara läge att anlita proffshjälp i alla fall. Kanske har man varken energin, tiden eller tålamodet för att ge sig på jobbet själv utan tidigare erfarenhet. Att hitta en målare brukar sällan vara något problem. Särskilt lätt är det troligtvis i större städer som Stockholm och Göteborg där det brukar räcka med enkel sökning på nätet för att få fram ett ganska högt antal firmor att välja mellan. Lycka till!

Ska du bygga badrum? Tänk på det här

24 maj 2017

Att bygga badrum är ett stort projekt. Det är viktigt att på förhand göra en genomarbetad plan och att inte slarva med förberedelserna. En fördel med att göra en bra planering på förhand är att man mer precist kan räkna ut kostnaden. Räkna till exempel på vad VVS kommer att kosta, materialens priser och om andra fackmän behöver anlitas.

Hur kan det nuvarande badrummet förbättras?

Många gör om sitt badrum för att få mer yta. Ett exempel för att frigöra mer yta inför det nya badrummet är att skippa badkaret och istället skaffa en dusch. Det finns många olika typer av duschkabiner, där vissa är mer lyxiga än andra. Till exempel finns duschkabiner där du stänger in dig helt med inbyggd radio och belysning. Titta över de olika alternativ som finns och bestäm dig för det som verkar bäst utefter dina resurser, dina behov och dina förutsättningar.

Behöver du anlita VVS och/eller hantverkare?

Det rekommenderas inte att göra installationer på egen hand, om du inte är utbildad inom VVS. Om något går fel i framtiden finns nämligen en risk att din försäkring inte täcker de skador som uppstått om installationerna inte är fackmannamässigt utförda.

De allra flesta behöver anlita någon som kan VVS inför dessa typer av arbeten. Självklart beror det dock på hur mycket du ska göra om badrummet. Om du inte behöver göra någon ny installation kanske du klarar dig med egna händer. Annars finns här en möjlighet att sänka kostnaderna om du känner någon som arbetar med VVS och kanske kan erbjuda någon annan tjänst i gengäld.

När ska arbetet vara färdigställt?

Sätt upp en realistisk för hur de olika arbetsmomenten ska fortlöpa och lösa av varandra. Det här är särskilt viktigt om du ska anlita VVS eller någon annan firma. Kom överens om en deadline och se till att även få det fäst på papper. Glöm inte att även få med vad som händer ifall deadline inte hålls.

Planera även hur ni ska lösa toalettbesök, dusch och tvätt under tiden. Har ni någon granne vars faciliteter ni kan låna? Annars kan ni behöva lösa det på annat sätt.

Gör upp en budget

Som nämndes i inledningen av den här texten finns det flera fördelar med att göra upp en realistisk budget på förhand och att göra den så precis som möjligt. Bestäm en summa får arbetet får kosta och försök att inte gå över den. Det är givetvis bra att ha visst utrymme över detta också.

Genom att göra en så precis budget som det bara går kan du enklare planera för vad ni kan lägga pengar på och inte. Kanske märker ni att ni har råd att köpa det där lite finare golvet som ni tänkte hoppa över?

Ett personligt hem genom en köksrenovering

9 maj 2017

Stockholm har under en längre tid sett en extrem utveckling på bostadsmarknaden. Priserna stiger och når ständigt nya toppnivåer – både extrema och i det närmaste absurda sådana i många fall. Priserna stiger dessutom överallt och det är inte enbart ett fenomen som är exkluderat till bostäder belägna innanför tullarna. Att priserna stiger är något som man främst kan förklara genom en enkel ekvation som består av tre stycken komponenter. Det finns för få bostäder, det finns för många människor och det finns för få hyresalternativ – en ekvation som Stockholm på något sätt måste lösa och där ska säga att det också är något som man jobbar hårt med att göra. Med tillägget här att det handlar om en lång resa innan man är där och att det inte ser ut att vara någon lösning inom den närmaste tiden; något som således gör att man får räkna med att en stabilisering av priserna är det som man i första hand ska hoppas på.

En rörlig bostadsmarknad för även med sig andra saker och man kan se att kombinationen av bostadsköp och rot-avdraget verkligen fungerat som ler och långhalm i Stockholm.

Det vill säga – köper en person en lägenhet i Stockholm så vill man också sätta sin personliga prägel på denna och det sker som oftast med hjälp av en renovering där man främst kan se att två stycken rum är den vanligaste föremålen för denna förändring. Detta i form av badrummet och köket och av ganska naturliga skäl dessutom då det trots allt handlar om de rum där man spenderar en stor del av sin tid. Kan man då på ett billigt sätt genomföra en köksrenovering i Stockholm och få denna – till viss del – bekostad av skattemedel så är det klart att många väljer att göra just det.

En köksrenovering sker oavsett

Det finns en väldigt intressant aspekt av detta och det i form av att det i många fall är så att de lägenheter i Stockholm som har ett äldre kök och ett äldre badrum i många fall kan kosta mer pengar än vad diton med moderna sådana har. Detta helt beroende på att man vill sätta sin egen stil på sitt boende och då spelar det ingen roll hur rummen i fråga ser ut – man genomför en köksrenovering oavsett och det förklarar varför många är beredda att betala mer pengar för en bostad i Stockholm där det i bostadsannonsen står – Renoveringschans – skrivet.

Man ser att det är lättare att motivera att man river ut ett gammalt kök än vad det är att riva ut ett modernt sådant och därför stiger också priserna högre för sådana bostäder.

Det är också därför som man kanske som säljare av en bostad ska försöka hålla en köksrenovering till en mer klassisk modell än att välja någon extrem färggrann och utstickande modell – risken finns att grannens mer omoderna kök och badrum tilltalar fler personer i slutändan.

Den personliga smaken i kombination med att rot-avdraget är möjligt att använda gör en köksrenovering attraktiv; oavsett om den är absolut nödvändig (som vid många äldre kök) eller om den egentligen kanske inte behövs.

Välj rätt glasmästare i Stockholm

3 maj 2017

Pang! sa det så låg barnens fotboll på vardagsrumsgolvet....

Det är inte kul när en ruta går sönder förstås. Förhoppningsvis täcker hemförsäkringen större delen av beloppet. Men det största problemet är ju att huset står fullständigt oskyddat i den del där glaset har spruckit.

Inbrottstjuvar tänker kanske vissa på, men det finns andra problem som är större så snart det inte längre är sommar. En rejäl höststorm, regn eller snö kan blåsa in i huset om man har otur och ställa till ännu mer problem. Dessutom finns det risk för att någon i familjen eller husdjuren gör sig illa på skärvorna. Bäst att ringa till glasmästaren direkt helt enkelt.

Medan du väntar kan du förstås göra det bästa av situationen och försöka täcka igen hålet med byggplast och rejäl tejp så att vinden inte blåser rätt in i huset. Var försiktig med resterna av det gamla fönstret. Ta på ordentliga arbetshandskar om du måste rensa bort skärvor och se till att alla glasrester försvinner från golvet eller ytan utanför så att ingen skadar sig.

Snabbt byte av olika typer av rutor

De flesta glasmästare har färdiga rutor av vissa standardstorlekar hemma, men det går självklart också att beställa glasrutor i valfri storlek och valfritt format. Det går också att få olika tjocklek på glaset och specialglas. Det är ju skillnad på vilken kvalitet man behöver i en mindre fönsterruta och en manshög glasvägg i uterummet.

Glasmästare med nödutryckning

Se till att leta upp en glasmästare i Stockholm så att du har en kontakt redo redan i förväg innan något händer. Det kan vara bra att ha för hantverkare överlag. Sök upp någon som har det material  och den kunskap du behöver, särskilt om du har specialfönster i huset.

Uppdatera fönstren

Det är ju mer än bara en olycka som kan göra att man vill byta fönster i huset. Gamla fönster har ofta dålig isoleringsförmåga. Många mätningar som har gjorts visar att en stor del av värmen från våra hus läcker ut genom fönstren. Ingen har ju lust att elda för kråkorna, särskilt inte med dagens energipriser. Då kan det vara en bra idé att göra en översyn av rutorna för att se vad just du skulle kunna tänkas spara i längden. Det går även att göra beräkningar på vissa energibolags hemsidor för att få en grundläggande idé kring hur stor påverkan dina fönster kan ha på energiförbrukningen.

Nya fönster ger ett bättre försäljningspris

Du som funderar på att sälja ditt hus måste idag genomföra en energideklaration som ska visas för potentiella köpare. Ett hus som har nya och energieffektiva fönster går att sälja till ett högre pris än ett som står med gamla oisolerade fönster. För dig som bor i Stockholm eller någon annan större stad är det förmodligen lönsamt att installera nya treglasfönster. Inte bara energikostnaderna påverkas. Gamla fönsterramar slår sig lätt och blir svåra att öppna och stänga. De kräver mycket underhåll med slipning och målning och gamla rutor kan vara repiga och fula. Din glasmästare kan ge dig mer information om vilka typer av fönster som finns på marknaden och kan hjälpa dig att räkna på hur mycket du skulle spara i längden på att byta dina fönster – eller som sagt, hur mycket mer du kan få ut för ditt hus om du är ute efter att sälja det.

Regelbunden kontakt med en takläggare

30 apr 2017

Som villaägare bör man alltid se till att ligga steget före och försöka förutspå vilket nästa projekt kommer att bl. Med projekt menar vi här utgift i form av reparationer. För, tyvärr är det så, att det alltid kommer att gå sönder saker i huset och där man i exempelvis en hyresgästförening kan förlita sig på att sina egna utgifter kring detta kommer att vara både få och begränsade så får man som villaägare vara beredd att betala kalaset ur egen ficka. Något som både kan bli oväntat och kostsamt då villaägare – generellt sätt – har en ganska dålig förkunskap då det gäller skötsel och underhåll av sitt eget hus i fråga.

Detta kan komma av att man har en slags falsk trygghet där man hela tiden tror att kostsamma renoveringar inte kommer att drabba en själv och där man tror att just sitt eget hus är ett slags Fort Knox där inge yttre omständigheter riskerar att föra med sig skada. Här ska vi direkt också säga att det är sådana som i stor grad orsakar slitage som i sin tur kommer att leda till att man tvingas betala i slutändan. Vilka är då de områden på ett hus som främst drabbas av dessa yttre omständigheter och som tar mest skada? Med dessa yttre, externa omständigheter menar vi väder och nederbörd i form av regn, snö, hagel och även solljus.

Jo, här kan vi direkt peka på husets topp och husets botten – det är nämligen tak och grund som tar emot absolut mest stryk från naturen och då dessa områden också är de mest kostsamma så ska man försöka fokusera på dessa som villaägare. Här rekommenderar vi också att man försöker använda sig av extern hjälp för att upptäcka problemen i tid och för enkelhetens skull kan vi här säga att det handlar om ett hus som ligger i Stockholm och vars ägare bestämmer sig för att genomföra en kontroll.

Takläggare och en dräneringsfirma

Ägaren till detta hus i Stockholm kontaktar först en takläggare som kommer till huset för att se över statusen på taket i fråga. Taket i fråga är ett vanligt sadeltak i tegel och denne takläggare anser att det är i hyfsat skick där endast några få pannor behöver bytas. Denne takläggare erbjuder sig också att göra detta mot en rimlig summa och räknar med att arbetet kommer att ta ungefär tre timmar allt som allt. Här har således en takläggare och hans arbetet blivit väldigt prisvärt, men om vi tar oss till nästa punkt – vi lämnar denne takläggare och ger oss ner till grunden av huset i Stockholm.

Här kallar ägaren in en dräneringsexpert som även han gör en grundlig besiktning där han upptäcker att färg släpper från källarväggar, där har ser tecken på vattenskador och där han känner en skum lukt just i källaren – samtliga tecken på att dränering måste göras. Detta kommer att kosta pengar; men i och med att husägaren varit så snabbt ute så kommer kostnaden att bli betydligt lägre än vad den kunnat bli om han väntat.

Han kan istället i lugn och ro kontakta fler företag, ta in fler offerter samt lägga upp en egen budget för att täcka dräneringskostnaden. Det är också så man måste jobba som husägare – ett steg före; kontakta en dräneringsfirma och en takläggare kanske varannat år och detta oavsett om huset står placerat i Stockholm eller någon annanstans i Sverige. Det sparar nämligen pengar i slutändan.

Gamla golv behöver inte bytas

20 apr 2017

I de allra flesta fall så uppfattar privatpersoner äldre golv som något som per automatik måste bytas ut och i vissa fall så är detta också korrekt. Det som dock är nödvändigt att veta är att det i de allra flesta fallen inte alls behöver bytas golv utan där det istället räcker med en golvslipning för att åter få golven i fråga i absolut toppskick. Det handlar alltså här om en slags avvägning och där man gärna – innan man byter – konsulterar en golvläggare som får fälla avgörande i huruvida golven i fråga går att rädda eller om de är bortom räddning.

Man ska här också veta att även om denna golvläggare kommer att tjäna mer pengar på att hjälpa dig att installera ett nytt golv så kommer han i väldigt många fall ändå att föreslå en golvslipning – trots att han alltså i slutändan kommer att förlora pengar på detta förslag. Hur kan då detta komma dig – en golvslipning tar även den ganska lång tid att genomföra och är i många fall betydligt mer ansträngande en att exempelvis lägga ett klick-golv över det befintliga?

Jo, här handlar det om att bevara ett gammalt hantverk och det är också detta som fäller avgörande i hur många golvläggare tänker och handlar. Man ser exempelvis en fin, gammal ekparkett i Stockholm som genom årens naturliga slitage blivit både tråkig, färglös och nött – men man väljer trots detta att hellre genomföra en golvslipning än att lägga in ett helt nytt golv. Att bevara och rusta upp fina, äldre golv handlar helt enkelt om att föra ett arv och en yrkestradition vidare och detta oavsett om golvet i fråga ligger i Stockholm eller någon annanstans i Sverige. Detsamma går att jämföra med exempelvis en snickare som i stor grad försöker bevara stuckaturer och snickarglädje vid renoveringar av äldre hus snarare än att bygga helt nytt.

Bevara golv ligger rätt i tiden

Ser man till vår livsstil så kommer denna att skapa stora problem för oss i framtiden och det är just det här tankesättet med att vi hellre slänger och köper nytt snarare än att reparera och bevara som är en bov i dramat.

Vi har – helt enkelt – inte råd att fortsätta på denna inslagna väg då den i allra högsta grad är bidragande till att vår miljö ser ut som den gör i dagsläget. Lyckligtvis ser man att pendeln är på väg att svänga lite åt exakt det håll vi vill – främst i storstäder; Berlin, New York, London, Stockholm – så har man upptäckt fördelarna som ligger i att köpa begagnat och att reparera befintliga varor snarare än att köpa nya varje gång något går sönder.

Äldre saker håller ofta en högre kvalitet och detta oavsett om den behövs en golvslipning, en skräddare eller en skomakare för att ta fram och visa detta. En golvslipning i Stockholm, till exempel, kommer alltid att vara billigare och ge ett finare slutresultat än vad ett byte av detsamma kommer att göra. Vi får – för allas skull – hoppas att detta sprider sig från de större städerna även till mindre över hela världen.

Uteplats, Altan eller Uterum?

16 apr 2017

När solens varma strålar äntligen övervinner vinterns kyla är det många som gärna tar sig ut och njuter av den första värmen. Men ska man göra det på en enklare uteplats, på en altan eller kanske till och med i ett isolerat uterum?

Uteplats – Uteplats betyder egentligen enbart att det är en plats utomhus som används för att umgås tillsammans. Det kan räcka med några betongplattor där det får plats två stolar och ett bord. Men det kan lika gärna vara en större uteplats med plats med soffor, bord, blomkrukor och småplanteringar. På marken kan det finnas betongplattor, gräs eller grus.

En uteplats passar för de som vill ha en liten plats att gå ut på under sommaren. Vill man att många ska kunna äta vid ett större bord brukar en altan däremot vara att föredra.

Altan – Det som tydligt skiljer uteplatsen mot altanen är att altanen har ett tydligt golv som mycket ofta består av trall. Det blir ett trevligt golv som man lätt kan gå ut på under sommaren. En altan behöver inte ha tak även om det är relativt vanligt att en del av altanen har ett tak över sig.

Altan är extremt vanligt oavsett om det är bostadsrätt eller villa som har uteplatsen. Det är ett billigt sätt att skapa ett snyggt och funktionellt sätt att kunna njuta av sommaren. Med tak kan man även vara ute om det regnar något.

Uterum – Med uterum menas att utrymmet både har väggar och tak. Detta till skillnad mot altanen som enbart har tak och någon enstaka vägg. Det enklaste uterummet består därför av altaner som glasats in. I och med att glaset kan stängas skapas ett uterum.

Många väljer att sätta någon slags värmekälla i dessa uterum så som infraröd värmare. Tack vare att man kan stänga igen alla fönster och få värme från värmekällan är dessa uterum ofta användbara långt in på hösten, innan temperaturen fallet för mycket.

De dyrare uterummen skapar rum som blir en ”förlängning” på bostaden. Detta genom rejäl isolering, golvvärme och tvåglasfönster. Därmed kan man vara där året runt.

Uterum passar alltså de som vill förlänga utesäsongen. Detta oavsett om det handlar om att förlänga säsongen med några månader eller om det är tänkt att rummet ska kunna användas året runt.

Lusthus – Det dyraste alternativet är lusthus. Det är ett mindre hus (ofta inte över 15kvm) som kan placeras var som helst i trädgården. Med lusthus skapas en stor flexibilitet gällande var man vill ha sitt ”extrarum”. Man kan ha lusthuset mitt i trädgården för att därigenom omgärdas av en härlig grönska eller ställa det i närheten av bostaden för lättare kunna hämta mat och annat inomhus.

Utöver att lusthuset är fristående så skiljer det sig mot övriga byggnationer på att man inte får göra ROT-avdrag för denna byggnad.

Inred med stenmaterial hemma

12 apr 2017

Ingen har väl missat att marmor är riktigt trendigt att ha hemma? Det har aldrig varit impopulärt, men det exploderade som inredningstrend för cirka två-tre år sedan. Förut var det vanligt med fönsterbänkar i mörkare grön-svartaktig marmor, men nu har den ljusa marmorn smugit sig in mer i hemmet. Det är allt från bänkskivor i marmor till soffbord, skärbrädor, brickor, lampfötter, väggklockor och ljusstakar i marmor. Just den ljusa marmorn passar väldigt bra i den skandinaviska inredningsstilen. Det ska vara ljust och fräscht så att man enkelt ska kunna sätta andra färgrika inredningsdetaljer som filtar, kuddar, tavlor och liknande som man enkelt kan byta ut när det kommer nya trender. De vita bänkskivorna i marmor håller dock för framtida trender, eftersom marmor inte går ur tiden och det är en simpel detalj som passar med det mesta. Det är detaljerna som ska bytas ut, inte hela soffbordet.

Det är inte bara marmor som fungerar bra som inredningsdetalj hemma. Även stenmaterialet granit passar bra i de hem som vill ha en lite mer rustik och detaljstark inredningsstil. Svartgranit är en riktigt snygg inredningsdetalj på exempelvis köksbänken, som badrumsskiva eller på ett soffbord. Med en mörk eller svart granitskiva blir det snabbt det som fångar ögat och det i sig är en grym inredningsdetalj. Materialet är fint glansigt och det ser riktigt lyxigt ut.

För den som inte har så stora summor att spendera på inredning i stenmaterial så finns det dekorplast som imiterar de flesta stenmaterial. Dock är det inte speciellt starkt och pålitligt då det enkelt kan gå sönder så fort en vass kant går emot. Det kan även bildas luftbubblor när man sätter fast materialet på den önskade ytan och det kommer alltid se lite plastigt ut och inte som äkta vara. Det kan vara ett bra sätt att prova på och se om man trivs med materialet hemma, men om man verkligen vill ha en bänkskiva i stenmaterial, så rekommenderas det att köpa en riktig stenskiva istället för att krångla med opålitlig dekorplast.

Äkta vara är alltid bättre

När du investerar i äkta stenmaterial istället för billiga kopior eller dekorplast så finns det flera fördelar:

 • Stilstarkt material
 • Det ser bättre ut
 • Tappar inte så mycket i värde
 • Skadar inte materialet under
 • Du behöver inte göra om det flera gånger om året för det blir slitet. En gång räcker!

Det är dyrare att köpa äkta vara, men det är absolut värt det.

PVC-fönster – miljövänligt?

9 apr 2017

Att skaffa PVC-fönster är något som blir allt mer och mer populärt i Sverige och i våra grannländer. I Skandinavien och Norden finns en stark tradition av att bygga fönster med träkarmar. Inte så konstigt kanske, då vi har och har haft gott om virke att göra det med. I länder nere på kontinenten har det dock inte alltid funnits lika mycket virke att ta av. Trenden med PVC-fönster började alltså långt tidigare nere i Europa än vad den gjorde i Sverige. Men numera finns det alltså många företag som erbjuder denna typ av fönster. Arctic Windows är ett av dem.

Men är det egentligen miljövänligt? Det finns argument både för och emot detta. Generellt sett avråder olika intresse- och miljöorganisationer från användningen av PVC. Ett exempel på detta är under OS-bygget i London, då miljöorganisationer påverkade vilka byggnadsmaterial som användes i viss grad.

Med det sagt finns det fler saker att ha i åtanke. PVC-fönster kräver till exempel inget skördande av träd eller liknande. Likaså kräver det mindre underhåll, vilket även det kan spara på miljön.

Kräver lite underhåll

Just att det kräver lite underhåll kan faktiskt ha ganska stor inverkan på miljön. Träkarmar, som ofta kan behöva renoveras eller göras om, kan tära en hel del på miljön. Det man använder för att renovera och snygga till träkarmarna, kan ha en negativ effekt på miljön (vissa färger till exempel).

PVC fönster däremot, är nästan underhållsfritt. Det har använts under många decennier ute i Europa, och underhåll av dem är något som knappast utförs alls. När ett PVC-fönster väl sitter – ja, då sitter det.

PVC som ämne

Organisationer som värnar om klimatet har ofta starka synpunkter på PVC som ämne. Vissa går till och med så långt att säga att byggnadsdelar av PVC bör undvikas helt. Anledningen till det är att PVC kan påverka miljön ända från tillverkning till deponi. Det som främst gör PVC farligt är de mjukgörande ämnena. Har man mycket PVC i sitt hem, kan dessa ämnen gå ut i luften och orsaka besvär som allergi och problem med fortplantning och immunförsvar.

Argumenten mot PVC ur miljösynpunkt är helt enkelt många. Samtidigt bör man ta hänsyn till att ett PVC-fönster knappast har lika stor inverkan på hälsa och miljö som ett PVC-golv. Mängden PVC är helt enkelt väldigt låg i en fönsterkarm, jämfört med om det är ett golv eller ett tak det handlar om.

Inte bara PVC-fönster som påverkar

Man får inte heller glömma att ställa PVC:et mot andra typer av fönster. I princip alla fönstertyper innebär någon form av påverkan på miljön. Till exempel kan trä- och aluminiumfönster, som kan behöva målas om med några års mellanrum, påverka miljön negativt i och med färgen. Dock blir färgen först miljöfarlig när den hanteras på ett felaktigt sätt. Häller man färg i avloppet till exempel, kan detta bli ett miljöproblem eftersom alla kemikalier från färgen inte bryts ner. Istället kommer kemikalierna ut i våra vattendrag.

Det uppskattas att ungefär 800 000 liter färg åker direkt ner i avloppet genom att penslar och rollers sköljs av i handfat och liknande. Den negativa klimatpåverkan kan dock minskar här, genom att inte hälla ner färg i avloppet, samt genom användning av särskilt miljövänliga färger.

Arkitektur i olika utformanden

4 apr 2017

Arkitektur kommer i olika utformanden och även om den som inte är påläst om de olika utförandena känner till skillnaderna så kan man faktiskt se dem om man tänker efter. Och man behöver absolut inte vara en erfaren arkitekt för att göra det.  

Den första var den Neolitiska Arkitekturen:

Där finns några av de äldsta byggnader som människan har gjort. Det som betonar detta utformande är användningen av djur och växter, men i största omfattning tillverkades av stenverktyg. Det har visat sig att kulturen har funnits i de sydvästra delarna av Asien redan långt före vår tideräkning.

Nästa utformning är den Romanska Arkitekturen:

Den romanska arkitekturen har även blivit kallad för romanik. Den kommer från arkitekturen från medeltiden i Europa. Den känns bland annat igen på rundbågarna, tunnvalven med förstärkning av gördelbågar. Arkitekturen kan även kännas igen på kyrkans portar eller dörrar. I Sverige så kan man se den romanska utformningen på Lunds Domkyrka.

Därefter har vi det som kallas Gotisk Arkitektur:

Den Gotiska Arkitekturen är lik den romanska, men istället för rundbågar så användes spetsbågar. Det är vanligt med stora partier av glas och smala spiror. Det finns även stenstrukturer som kan se ut som skelett, som är unikt för den gotiska stilen. I Sverige så kan man se den gotiska arkitekturen i utformningen av Uppsala Domkyrka.

Nästa utformning är Renässansens Arkitektur:

Här präglas utformningen av symmetrin, proportionerna, geometrin och korrektheten. Denna utformning ersatte de komplext proportionerliga systemen och de oregelbundna profilerna från medeltidens byggnader.  

Näst sist så har vi Barockens Arkitektur:

Barockens arkitektur började i samma veva som motreformationen mot den protestantiska reformationen. Utformningen visade en känsla av rikedom och makt i kyrkan. Barockens arkitektur var mer betonad som allvarlig, religion och inslag av kristendomen.  

Den sista utformningen är Rokoko Arkitektur:

Rokoko-arkitekturen var en mer graciös och lättare version av den tidigare arkitekturen Barock som var väldigt utsmyckad och stel. Stilarna är snarlika men det finns vissa skillnader. En av skillnaderna är att barocken valde att betona symmetriska former medan Rokoko valde att gå på det asymmetriska. Båda stilarna var väldekorerade men hade olika tema. Rokoko var mer skämtsamt och lättsamt.


Dessa stilar finns kvar idag och används fortfarande av arkitekter i hela världen.

Senaste trenderna inom persienner & solskydd

21 mar 2017

Inredningstrender är det många som gärna hänger med i och försöker omsätta i sin egen bostad. Men där det känns självklart att måla om en vägg, byta gardiner och kanske skaffa lite nya prydnadssaker finns det ett par områden där de flesta inte tänker på att följa trenderna. Ett typiskt exempel är persienner, rullgardiner och andra typer av solskydd inomhus.

Lite synd faktiskt, då det går att göra otroligt mycket kul med dessa inredningsdetaljer och de kan verkligen påverka känslan i ett rum. Om du till exempel har en rullgardin av standardmått går det lätt att byta ut själva rullen med tyget, utan att du behöver byta fästena. Samma sak med många frihängande persienner. Det är dags att öppna ögonen och se potentialen!

Så hur kan man omsätta några av inredningstrenderna för 2017 i detta format? Här kommer några tips!

 

 1. Haka på den blå trenden. Agatblått, eller ja, alla nyanser av blått egentligen är en av de säkraste trenderna för 2017. Du bör utan problem kunna hitta persienner & solskydd i blått i välsorterade inredningsbutiker eller hos företag som tillverkar måttbeställda.
 2. Ta in naturen. Digitaltryck med botaniska mönster skulle kunna vara ett exempel här. Eller varför inte någon grön nyans som även det är en av de stora trenderna för året.
 3. Stormönstrat. Stormönstrade tapeter har varit inne ett bra tag, men nu börjar även soffor och andra möbler slinka med. Varför inte applicera den stormönstrade trenden på dina persienner eller en rullgardin? Där kan du lätt ta ut svängarna lite mer utan att det hela tar över i rummet.
 4. Handgjort. Allt fler lägger värde vid hantverksprodukter och det unika. Kanske kan du uppdatera en rullgardin med hjälp av en handgjord applikation, byta ut dragsnöret till ett handvävt band eller dekorera nederkanten med en spännande bord.
 5. Silverglans. Koppar och mässing har varit trendigt i flera år, men nu är det istället silver som är metallen på allas läppar. Silverfärgade persienner hittar du utan problem. En solskyddsgardin med silverfärgad baksida är mer standard än undantag. Ett enkelt sätt att omsätta denna trend på ett nytt sätt.

Ska du lägga in heltäckningsmatta? Här är några saker du bör känna till

22 feb 2017

Har du bestämt dig för att skaffa en heltäckningsmatta? Eller kanske flera heltäckningsmattor? Modet kring heltäckningsmattor brukar dela in tyckare i två tydliga läger. Vissa anser att heltäckningsmattor är mysigt, snyggt och bekvämt att gå på. Mer kritiska röster menar istället att de varken är snygga, ohygieniska eller ens särskilt bekväma.

Fördelar med heltäckningsmattor

Det finns en rad olika fördelar med heltäckningsmattor. Precis som nämnt i inledningen, är det bekvämt. Du får ett mjukt och varmt underlag, istället för ett kallt golv att gå barfota på.

En annan fördel med heltäckningsmattor är att de är ljuddämpande. Rum och hem med många öppna, hårda ytor kan få en bullrig miljö om det redan är mycket ljud eller folk i rörelse i utrymmena. En bullrig miljö kan, som bekant, leda till otrivsamhet både på lång och på kort sikt.

En annan fördel är att heltäckningsmattor är lätta att lägga in. Ofta krävs det inte särskilt mycket under- eller förarbete. Heltäckningsmattor kan alltså förändra ett rums karaktär mycket – väldigt mycket i förhållande till den mängd arbete som krävs.

Renligt

Många studier finns kring heltäckningsmattor och deras effekter. Till exempel finns det studier som visar att hem med heltäckningsmattor har betydligt lägre dammpartiklar i luften än ett rum som har ett hårdare golv, till exempel trä eller plast.

Orsaken till detta är att heltäckningsmattorna binder dammet och därmed hindrar det från att sväva runt i fritt i rummet. När det sedan är dags att städa, sugs dammet enkelt upp av dammsugaren.

Många kan tro att heltäckningsmattor är ohygieniskt. Snarare är det tvärtom. Vissa hävdar också att heltäckningsmattor skulle vara allergiframkallande, vilket inte heller stämmer.

Lägga själv eller anlita firma?

Att lägga en heltäckningsmatta själv kan visserligen de flesta göra själva. Däremot kan det finnas omständigheter som gör att det passar bättre att anlita ett proffs för att göra jobbet. Ofta kan det till exempel vara smidigt att beställa matta och mattläggning på samma gång.

Att hitta firmor som gör detta är troligtvis enklast om du bor i en större stad, till exempel i Stockholm. Stockholm har ett mycket stort tjänsteutbud till följd av den stora befolkningen. Dock är det såklart inget måste att bo i Stockholm eller annan storstad för att hitta någon som gör jobbet. En enkel sökning i stil med "heltäckningsmattor Stockholm" på nätet (byt ut Stockholm mot din stad) brukar räcka för att hitta en firma som arbetar med just heltäckningsmattor i Stockholm.

Om du ska lägga själv

Om du ska lägga själv finns det vissa saker som är bra att i åtanke. Till att börja med bör du se till att ytan som mattan ska läggas på är ren och fri från damm. Att lägga en heltäckningsmatta kan, förenklat, se ut ungefär så här:

 • Tejpa med dubbelhäftande tejp längs väggarna
 • Pressa ut mattan mot kanterna
 • Mattan skärs in med mattkniv.

Givetvis innefattar det lite mer jobb än så, men dessa brukar vara de största stegen. Att lägga en heltäckningsmatta själv är relativt enkelt om man tar sig tiden och gör det noggrant. Samtidigt kan det ta en del tid och vara svårt med vissa vinklar, vilket göra att många istället anlitar en firma för att göra jobbet.

Hur hög är kostnaden för byggnadsställningar i Stockholm?

22 feb 2017

Du som är i behov av byggnadsställningar i Stockholm har en hel del att välja bland. Vare sig du är villaägare, fastighetsägare eller äger ett företag med en k-märkt byggnad så finns ställningar att hyra. Det finns olika sorters byggnadsställningar beroende på om du ska bygga nytt, renovera eller kanske måla ett hus.

 

Många tror kanske att byggnadsställningar är statiskt konstruerade. Men en byggnadsställning kan byggas och formas så att den passar till de flesta byggnader. Behöver du måla om en rund byggnad - inga problem. Det finns i dag både byggställningar och utbildad personal som klarar av att montera och arbeta på ställningar som är många meter upp i luften.

 

Gratis offert

Kostnaderna spelar förstås roll för dig som kund och de varierar självklart beroende på vilken typ av ställning du behöver, hur omfattande ställningen ska vara och under hur lång tid du vill hyra den.

 

Mellan tummen och pekfingret kan man säga att du som är privatperson och äger en villa får räkna med att det kostar mellan 30 000 - 60 000 kronor att hyra en ställning under en hel månad. För en normalstor villa bör kostnaden ligga på ungefär 45 000 kronor för en månad. OBS! Då är inte ROT-avdraget inräknat. Det betyder förstås att  prislappen i slutänden inte alls blir lika hög.

 

Det bästa är alltid att begära en offert av företaget som hyr ut byggnadsställningar. Du kan prova några olika firmor för att se hur du hamnar kostnadsmässigt. Seriösa företag bör ge dig en gratis offert, en del gör dessutom besök hemma hos dig för att kunna ge en så bra bild av priset som möjligt. Har du burspråk på huset eller andra speciella byggnadslösningar på ditt hus som ställer högre krav på monteringen av ställningen, ja det kan i så fall påverka priset.

 

Får du en offert där du ser att kostnaden för en normalstor villa ligger runt 45 000 kronor för en månad - då bör också företaget ansvara för att sätta upp ställningen på plats och ta ned den efter avslutat arbete. Transport av byggnadställningen hem till dig bör också ingå. Kolla det för säkerhets skull! En felmonterad byggnadsställning kan nämligen vara en dödsfälla, så låt den utbildade personalen från uthyraren sköta det jobbet.

Hyra eller köpa byggnadsställning?

Det går självklart att köpa en egen byggnadsställning men då ska dina renoveringsbehov vara täta och omfattande under lång tid för att det ska bli en ekonomiskt försvarbar affär. De flesta väljer att hyra. Det finns många fördelar med det. Inte minst att företaget som hyr ut byggnadsställningar i Stockholm ser till att ställningen alltid är i toppform och inte skadad så säkerheten kan brista. När du hyr behöver du inte heller förvara byggnadsställningen efter avklarat arbete. Skönt. För byggnadsställningar är skrymmande saker!

 

Det är vanligt att den byggfirma som till exempel ska göra ett större renoveringsjobb också har med sig sina egna byggnadsställningar i Stockholm. Det är ofta smidigast för dig som kund. Att du kan få hyra ställning av samma företag som ska sköta själva arbetet. När det handlar om riktigt stora jobb kan det ibland behövas ställningar som hyrs in för det specifika tillfället, men de flesta byggfirmor har upparbetade kontakter och samarbeten med bra uthyrare.

 

Det går alltid att ta kontakt med företag som hyr ut och fråga och diskutera priset innan uthyrning. Däremot kan du inte göra ett renoveringsjobb utan byggnadsställning. Det är helt enkelt för farligt.

← Äldre inlägg