Badrummet är grädden på moset

Vad definierar egentligen ett fint hus? Frågar man olika mäklare så finns det två stycken områden som är extra tilltalande för spekulanter och som - vid gott skick - nästan alltid leder till budgivning och högre slutpriser. Köket och badrummet. Det är också de båda rummen som renoveras flitigast i Sverige och inte sällan så sker dessa renoveringar i ett rent spekulativt syfte.

En villaägare i Stockholm kan lägga X antal kronor på en badrumsrenovering innan en försäljning och därefter räkna med att slutpriset väl kommer att täcka kostnaden. Då dessutom en badrumsrenovering räknas som en förbättring så är den avdragsgill - detta på summan man lagt utöver det generösa Rot-avdraget som också är möjligt att använda.

Kort och gott: det finns ett värde i att genomföra en badrumsrenovering innan en försäljning likväl som av rent praktiska skäl. Det senare är det vanligaste, man renoverar och skapar det badrum man alltid drömt om - för sin egen och för sin familjs skull. Oavsett vilket dock - badrummet är en plats som på många sätt definierar en bostad och som säger någonting om de som bor där.

Vem utförde er badrumsrenovering?

Det finns en fråga som är relevant sett till en av de sakerna vi nyss gick igenom. Om en badrumsrenovering skett i ett rent spekulativt syfte så är det inte ovanligt att den som ägt huset försökt komma så billigt undan som möjligt. Naturligtvis - man vill aldrig betala för mycket och ska man dessutom sälja så finns det ingen anledning att lägga pengar på en massa extravaganser. Här bör man som köpare vara lite på sin vakt.

En gemensam, negativ, sak mellan kök och badrum är nämligen att båda dessa rum är de som är vanligast vid vattenskador. Vattenskador som är dyra att ersätta och som, framförallt, tar lång tid att åtgärda. Det kan vara ett tydligt dolt fel om en vattenskada skulle påvisas som en följd av en undermåligt utförd badrumsrenovering - men det är ingenting som man som köpare ska ta för givet. Även om man skulle få rätt vid en tvist mot säljaren så handlar det om en långdragen process.

Ta hjälp innan du köper huset

En process som skulle kunna förhindras dels genom att ställa frågan om vilket företag som anlitas och dels genom en speciell besiktning. Skulle säljaren säga att han själv genomfört sin badrumsrenovering så skulle vi rekommendera att man drog öronen till sig lite.

Där krävs det - utan någon tvekan! - att man kontaktar en rörmokare innan man skriver ett avtal. Detta utöver den besiktningsman som alltid ska anlitas innan ett köp. En rörmokare kan inte se allt - stammarna går trots allt innanför väggarna - men han kan åtminstone se själva grunden i byggnationen.

Har du svart på vitt att en besiktningsman och en rörmokare besiktigat huset och badrummet så kommer du att ha större chans att bevisa dolda fel i framtiden. Kostnaden för dessa två yrkesmän är blygsam sett till den affär du står inför att göra. Att köpa ett hus - i Stockholm i synnerhet - kommer att vara den största affär du någonsin gör. Låt inte ett på ytan vackert badrum lura dig. Ta reda på vilket företag som skött renoveringen innan.

Här finns ytterligare tips och inspiration inför badrumsrenoveringen.

8 Aug 2018